排過加拿大Express Entry,解答下大家對EE嘅問題

189 回覆
301 Like 5 Dislike
排咗一年EE,由本身諗住實夠分,到發覺成件事好似遙遙無期,最尾要靠返PNP收invitation。見到呢兩日多返人討論EE/PNP,想開個post討論下,有咩問題都可以互相交流。

本人非移民顧問/專業人士,以下都係個人經驗,唔擔保資訊嘅正確性,如果有錯歡迎糾正。

什麼是EE?

EE全名為express entry,為加拿大移民局(IRCC)於2015年引入的移民計分系統,定時選取高分的申請人,被選中可直接獲得PR invitation。

主要分為FSW (技術類移民)、CEC (經驗類移民)、FST (技工類移民) 及PNP (省提名計劃)。簡單嚟講,FSW係俾冇加拿大本地工作經驗嘅人申請,而CEC嘅對象就係有本地工作經驗嘅人。大部分人都會行呢兩個pathway。PNP比較複雜,遲啲再講。

所以理論上你冇去過加拿大讀書/做嘢,都可以以FSW遙距攞到PR,當然要求會好高。

EE的計分方法

上網有好多calculator,可以自己計下。講幾個關鍵位。先講非加拿大經驗相關

年齡
20-29歲攞滿年齡分100分,30歲起逐年扣5-10分,扣到45歲得返0分。

學歷
學歷越高自然分數越高。要留意返嘅係專科學歷,例如Medic,即使係Bachelor畢業,都係計Master分數。

海外工作經驗(即係香港)
夠3年經驗分數封頂。

呢度可以見到三項要求其實有少少衝突。如果想攞到高分,唔可以太大年紀,但又要有master/phd,又要3年工作經驗。Master畢業都起碼廿三四,再返三年工,黃金年齡得返27-29左右

語言能力
可以考英文/法文,效果差唔多。英文要考IELTS General或CELPIP-G。語言能力佢哋係用CLB嚟計,CLB10以上分數封頂。

呢度要留意一個magic number,就係CLB9,或者換算IELTS成績為8777 (Listening 8,其他7)。因為語言成績除咗正常加分之外,仲有個combo分,全CLB9加三年工作經驗就有50分,全CLB9加專上學歷又加多25/50分。呢類combo分,加拿大本地工作經驗都有,呢個亦係OWP嘅價值。

(全CLB7都有類似combo,但得25分,要用加拿大本地經驗補足)

例如:
允行單人申請EE,29歲,Master畢業,三年海外工作經驗。IELTS Listening 7.5,其他全7嘅情況下,總分為411。但如果佢Listening hit到8分(CLB全9),總分即刻上升為469分。

就算允行IELTS全9 (CLB10+ ),個分都只會上升到481 (每細項加3分,共12分)。可見CLB9/8777對EE計分嘅重要性。

CLB同IELTS分數對照表

伴侶因素
EE可以雙人申請,影響分數嘅因素得伴侶學歷、語言能力同加拿大工作經驗。大部分情況雙人申請都會令總分降低。另外伴侶語言分冇CLB7/9嘅combo效果。

又係以CLB9嘅允行為例子,佢嘅另一半要有3年學士學歷加語言分3個CLB9+1個CLB7先至可以令總分打和(469分)。

其他加分因素包括法文成績,喺加拿大讀過專上課程,有直系親屬有加拿大PR/citizenship,同埋LMIA (勞動力市場評估,可以自己google)。

所以理論上,你冇任何加拿大經歷,甚至冇去過加拿大,都有機會拎到PR invitation,但對年齡、學歷同語言能力要求高,29歲以下、碩士以上學歷、3年工作經驗、CLB9+基本上缺一不可

OWP的價值

如果上面四個條件無法同時達到,除咗靠較難嘅LMIA同PNP以外,就係儲加拿大本地工作經驗。加拿大工作經驗除咗會有基本分,仲會產生大量combo分。

今次舉個貼地啲嘅例子。一心IELTS成績4條6,為CLB7嘅下限,香港學士學歷,3年海外工作經驗,分數為336分,遠遠唔夠分攞PR。如果一心儲到一年加拿大工作經驗,個分就會跳到414分,兩年就係439分,有個Master就變成466分,IELTS有CLB9就變成522分。

不過都要留意,喺你儲工作經驗嘅同時,都會扣年齡分。

幾多分先叫高分/夠分?

Post個pre-covid嘅分數圖出嚟先

以covid為界,可以見到個分一路上緊,如果要大機會收到邀請,470+分走唔甩。covid期間由於IRCC停擺同埋移民政策改變,個分數變得好奇怪同埋冇乜參考性,最低試過75分,都試過因為只收PNP,維持咗好長一段時間600+分。2022年7月EE停咗大半年後開始收返FSW同CEC,分數由557跌至最近嘅489分。

可以預期之後嘅分數會一路下跌,但速度會放緩,短期內都好難跌過pre-covid level。

其實IRCC官網有公佈每年嘅移民target,2023年會依照2024年嘅target派invitation,可以見到2024年嘅high skilled work目標為9至12萬內,但要留意呢個數唔係EE invitation總數,而係人數。每份EE申請可以包兩人或多人,所以個數要起碼除2。

官網都可以睇到每個range嘅分數breakdown。不過要留意個分數係dynamic,會持續有人入pool出pool,暫時每兩個禮拜會有約1200-2000名高過cut off score嘅申請,如果以呢個趨勢持續,估計2023年年底前分數唔會收得低過470,當然呢個只係一個極度粗淺嘅估計。不過有時IRCC會有特定組別抽籤(FSW/CEC-specific draw),有機會令某一draw分數降低。

如何改善分數?

進修、OWP、改善英文呢啲廢話唔講,有錢嘅可以試LMIA,或者行PNP。

如果好有心移民加拿大,可以考慮的起心肝學法文。法文本身係加拿大官方語言,學識對當地搵工都好有幫助。法文成績除咗有基本加分之外,四個細項全CLB7+/B2+可以額外有30分,另外法文CLB7+對PNP有極大幫助。法文B2約需600小時學習時數。

另外講起考試,一般CELPIP比IELTS更容易攞高分,尤其係writing部分。

EE的不確定性及近年的政策轉變

搞咗一年EE/PNP,成個過程俾我最大嘅感覺係:千祈唔好相信IRCC。尤其covid後移民政策多變,又欠缺透明度,令人無所適從,呢個亦係stream A/B寶貴嘅地方。

幾個例子:2021至22年期間長期停收CEC/FSW,拖咗好耐先宣布重開,此時已積存大量申請;7月開返初期,invitation數量極小,令分數居高不下;去到11-12月突然停收兩個月,冇公佈原因,後期先知係個計分系統出咗bug,修復咗成兩個月(好兒嬉嘅原因),所以1月個分又上返去。

另外冇乜人提到嘅一點,係舊年年中通過嘅Bill C-19,賦予移民局長唔淨係以分數為標準,而係以加拿大本國嘅需求去發出invitation,可以係職業、學歷、語言能力(多數係法語能力),或任何其他因素,實施時間係2023年春季後。具體實施時間?唔知。邊啲人會受影響?唔知,所以話成個system透明度低。但個bill會令EE分數唔再係惟一指標。所以想以OWP申請EE嘅各位,建議睇咗新政策係咩環境先做決定

最後講一句,呢兩三年嘅EE唔係咁易行,上網篤下calculator,起碼以470分以上為指標,睇下自己meet唔meet到,同埋要預咗呢兩年移民政策都未必咁穩定。

當然,如果你行到FSW,不妨一試,除咗考試費都冇乜成本,不過揀OWP行CEC嘅話,如果到時個分數唔夠,OWP又就過期,就會好尷尬。

打咗好長篇文,PNP想知再講。
唔知用owp身份可唔可以豁免以LMIA NOC type 0 job title +50分,幫朋友問
乜唔係owp 完儲夠鐘就一定有pr?
仲要之後再計分等pr invitation
岩岩都睇緊PNP. .
想問樓主係用邊個省咩方式做PNP 同埋用左幾耐時間?
Express entry同stream b兩回事嚟
的確
但我想問清楚以OWP 儲夠鐘數係咪一定送你pr?
Thanks
咁其實OWP對其他人好唔公平
樓主,我諗我地差唔多時間報EE
果時收分好似係475上下
原來依家仲多左咁多條款
學法文加分呢點有好多印巴人士都有用
+英文高分 +自己人既農場拎工作經驗
基本上EE無問題
Thanks樓主! 好有心機
戇鳩
咩公唔公平
你鍾意嘅都可以申請OWP 㗎
緬甸仔,烏克蘭仔表示
OWP 只係一個加拿大工作簽證,單單靠佢唔會拎到PR.

你要另外申請行正常計分 / stream B 拎PR, OWP 只係幫你滿足其中部份申請條件。
高汁po 推
唔熟LMIA,但以我理解兩樣嘢應該冇關係。LMIA要僱主幫海外僱員申請,你冇LMIA就冇50分。
移民政策從來都係唔公平因為要揀有用既人收,點似香港咁中國垃圾窮人都可以落嚟拎綜緩
經stream B就係,而家講緊係畢業5年以上玩唔到stream B嗰班
OINP human capital

行呢條stream其實都係整個EE profile之後被動地等佢邀請,冇乜嘢好做。
其實玩唔到stream b都差唔多係得番stream a最易做
只要你有讀2年書+生活費既本錢
法文有CLB7 EE加好多分,又有PNP收,遲啲改制又可能成為target group
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞