排過加拿大Express Entry,解答下大家對EE嘅問題

189 回覆
301 Like 5 Dislike
疊單超常見
同埋要睇你個file 分左去邊個office 到審批
去大局你就有排等,例如ottawa
中國人、印度人

印度佬真係好顛,人哋真係會為咗移民學法文,你chur爆英法雙語分,EE其實唔難

終於有人講真話
我次次講根本冇可能靠EE食糊都會俾人負皮
個計分方法越嚟越複雜
但係從來沒有人講出嚟
淨係去唔同嘅TG group行一轉
都有唔少人係苦主卡住喺中間唔上唔落
Covid期間嘅分數真係不能作準。

2021年維持咗好長一段時間嘅CEC-specific draw,目的係協助滯留當地嘅人,所以個分比平時低

清完人之後又做咗大半年PNP-specific draw,所以個pool度積咗好多高分嘅人(FSW/CEC),呢期間FSW嘅人龍甚至積咗一年以上(當然EE profile一年過期,但啲人會reapply)

而家個pool嘅人數同分數都係歷史高位,IRCC收人又唔算積極,條隊冇一兩年都清唔晒

當然program-specific個分會低啲,但唔會低好多。2021-22年個分係冇參考性㗎。
唔好妄想啦
你夠分=/=IRCC會做嘢
佢地好興成日冇啦啦唔update唔抽
抽咗都可以唔process
你又知我黃種人
你打廣東話唔通泥血咩
算啦 行stream b 穩陣拎pr la
Stream b根本屈機賣大包
有550分其實冇乜甩漏,如果470-480呢啲就尷尷尬尬

除非俾Bill C-19嘅target draw影響到,但C-19應該唔會完全取代EE計分,550咁高分影響有限。
用火車頭申請EE有加快process,最快交齊文件一個月就COPR
其實owp =/= stream b真係fake臭好多香港人
你原來係低智黃種人
同佢嘈都嘥氣
遇過最racism嘅racist 全部都係連登裡面
再唔係應該係監獄裡面
以前魁省好似有個讀法文就送PR既policy, 但好似俾大陸人玩爛左
最低消費一球/六十萬
好似做pt都有限鐘數
然後就會有巴打踩你兩腳,
話你廢冇資格入黎加拿大

雖然事實加拿大政府的確係要收勁人
宜家SP可以返full time la
咁上面都唔少巴打EE/PNP成功case
難過stream B好多就一定, 但冇可能靠EE食糊又誇大咗
OWP比夠3年你喺境內搵方法都算係咁
最近取消咗拎SP個打工鐘數限制了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞