OGCIO AP2 34k VS T-26 CP 43k

368 回覆
19 Like 32 Dislike
Big4 IT係咪唔駛ot 又做到6年75K先
你講得出做big 4 IT唔辛苦
應該好多同行想講粗口
做10年.SA你年今年開始計,
己經收左.8million+人工, 你唔大病或賭輸錢既話.可以拎去泰國/馬拉退休.
IT 一定要限制自己於bank度做?
佢純粹想躺平啫 佢background唔差 攞到個offer都係同屆中數一數二地好 但佢都係會擔心有日會俾人淘汰 而且佢話佢自己chur咁多年都攰啦 想有一份一勞永逸既工 所以就考左ogcio 由考到收offer都要一年 有offer再唸啦!
就係見到佢background唔差先覺得可惜
因為佢本身係偏向商科果類型既人囉 佢本科係讀IT minor finance 咁畢左業梗係順里成章做金融啦
多謝師兄教精同行
原來Big4 IT 人工高 低工時 又有exit opportunity走去外國
入唔到TCon既師兄可以考慮下
冇咩覺得可惜 人各有志啫 我同佢幾熟 見有個咁既po咪順便分享下 佢連cybersecurity都讀左好多張 不斷考cert不斷進修

佢之前都同我講過hk no IT 一來銀行IT真係垃圾 佢就算係銀行到做都只係負責用python去automate excel 唔係真正既IT 佢用一個鐘做完其他時間都係度hea 而佢之前做港交所就日日忙到通宵 冇曬個人生活

而且佢覺得佢有時商科人仲值錢過佢 香港做technical冇人會欣賞 阿頭始終都係鐘意吹水佬/sales 佢入左政府 話政府啲system仲垃圾 不過佢都唔打算點 已經搵到人結婚
我理解你朋友既心路歷程
銀行IT的確唔係tech值錢 而係domain knowledge
衷心希望佢有好既SM帶 工作順利
想問下如果本身做緊T-25,咁續約果陣個價係跟返t26定純跟通漲加?
唔係咩?
勁嘅入ibank
最勁嘅出國做big tech / prop trade firm
咁剩返95%同行做咩工先唔廢
即係例如之前港府搞果個安心出行app 其實果啲都係外判t-con寫出黎既 班外判次次都唔同 個AP淨係負責去同班外判夾 冇咩做的 所以先話唔使識太多IT都入到去
的確政府好多Project要依賴TCon先做到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞