OGCIO AP2 34k VS T-26 CP 43k

368 回覆
19 Like 32 Dislike
好彩入到OGCIO/大部門應該仲做到3-4年API atg
其他部門難講
再上SM快起來4年,慢起來15年不等
而且佢哋遇到個黐線同事/老細,或者工作唔好做,可以合約完唔再續走人

AP grade就要你硬食、或者自己辭職
公務員AP Highflyer比例極少
大部份都係安份守己乖乖排隊升
相反TCon老細睇你既話4年經驗都可以開到SA位75K
只要IT Team夠budget就可以
唔需要攞grade management approval
高下立見
總之TCon夠工作經驗就99.9%去到CSA
搵大錢仲快過AP
TCon講exit opportunity都多過政府AP
公務員AP長期做Admin野 出面有咩opportunity?
同埋依家AP不是只做Admin嘢

有啲要負責埋整app, JAVA coding, 抗疫乜都要做,搵長工笨
高層都知道有相當年資既AP都走唔到
當然會善用政府資源
同埋佢同我講AP做果啲野同IT冇乜關係 佢日日返去玩memo上網睇片 聽下電話咁 佢得閒到自己寫左個webpage 又或者接freelance

完全唔知派佢去IT位做乜 但算係性價比高既鐵飯碗 唔使點識IT野 安分守己r腳趾又一日 但都關派邊個部門事 好彩佢唔係派到閪位
派到好位的確係好做
不過3-6年調一次位 又會唔會以後都咁好彩?
萬一唔好彩派去伏位既機會成本係咩?
你中學同學如果冇乜野心,上到AP1 maximum 都可以躺平
聽講好多FG一入就 TCON AP
應該會係做嘢壓力大,唔開心
執到啦
TCon受老細氣都可以諗resign去其他部門做
因為佢哋有technical skills有bargaining power
公務員AP呢?仲有冇technical skills? 又可以去邊度?
之前有聽過EO跳樓,AP希望冇啦
TCON AP唔係要3/4年經?FG點入到
真咩,唔係要3年咩
4年act apI 坐正ap1後做一年就act SM 一年後坐正埋
呢個case係我見過最快
好快 T con 都要,加左 操守條款
正常應該坐正3年先可以考慮act
你個位朋友應該有啲料到
一百個都無一個啦
就佢咁計7年坐正SM
過多一年應該SSM
跨咗啲 係好多都廢
但我識人ibank 入apii 另一個apii 出嚟入ibank
本身要有料果啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞