OGCIO AP2 34k VS T-26 CP 43k

368 回覆
19 Like 32 Dislike
18日al好多咩
唔走留係香港咪一樣要效忠正苦你敢做d乜?
做政府不了
而家應該無3年act le 支歌仔唱
對比tcon 咪多 唔洗做最撚多一年365日
咁你走左未
對上一次pay level survey 係2013年
AP2同supply officer, EO, AIO等等 一齊歸類係internal support 既job family 去同出面d private sector 工做matching 再計你有冇over/under pay

十年後另一轉PLS會係 2023 announce睇下會唔會仲係internal support

如果係既話 AP一定會跑輸出面私人市場 因為你係同緊出面d admin job match緊

2013 PLS:
https://www.csb.gov.hk/english/letter/2598.html

Appendix D - Civil Service Benchmark Jobs with Private Sector Matches –
https://www.csb.gov.hk/english/letter/files/annex_eng.pdf
是 所以讀得IT 醒少少少都唔會咁睇唔開做ap2
錢係多但係當你係狗咁撚
出黎打工有邊度唔係當你狗咁撚
ap2又難考 狗也不屌
APII 係做高官,同IT狗係兩回事
又未到ao 個境界
係佢柒姐。
AP II 都叫高官 笑左

SM 咪又係契弟
四皮嘢所謂AP 都係CODE 都唔使寫
廢人入啱哂
75k CSA好吸引
你入到先算啦
職級AP2都係高級CSA
唔計移民/舊制班人
而家新嗰班都想走
過往十年都係一年先開一次APII recruitment(公務員嚟講好密)
而家仲要突然轉陣變半年請一次
邊有半年請一次
成個2022年都冇開過post請人,2022年in緊既係2021年尾apply果堆人黎
個疫情推遲左個招聘流程
請咁多齋吹水的人,尤其係女去in就容易入,老鳳都入到就知好多都好流
點解咁高人工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞