OGCIO AP2 34k VS T-26 CP 43k

368 回覆
19 Like 32 Dislike
同tcon*
咁你又唔好講到咁難 Tcon主要都係靠關係>technical
識到個老細跟住佢周圍走就年年有工開
呢個年頭Tcon係屈機既 你話唔做 分分鐘D perm仲撚驚過你
Perm同TCon係共存相依關係
Perm負責拎budget維持team structure
TCon負責Technical完成IT Project
幫到Perm手做野咪長做長有囉
做BA/PM有冇得玩呢條路
做到PM直接報CPM啦
係 仲有先前一大堆enhancement做完都要搵人幫手睇
越黎越唔夠人手

如果撞到d on9 user仲無時間做野
呢個時候最考驗PM能耐
點樣R到多啲Budget養人
適當時間阻止user無限change request witin fixed delivery schedule
跟著廢PM真係喊3聲
原來有PM位。。。研究下先
TCON同公務員一樣 運氣>一切
個位穩唔穩/老細睇唔睇你係做唔做得長既關鍵
但人工真係過高 遲早因為budget太高cut人
不過暫時黎講搵快錢一流
T26點會轉唔到
同意 但運氣成份比例有少少分別
TCon老細睇你既話夠min requirements會開post俾你升
公務員AP做到曉飛 老細滿意都要排隊升
大部份私人工sa grade 都唔會掂到7字
中型公司IT Director都未必有7字
點會係大部份
5年以上計埋B仔應該唔會差太遠
有無真apii出來講兩句啊
講當年減薪入APII好後悔?
講真 IT有料唔使入政府
FG入APII 五年升I
鳩鳩地逗住60k 好過出面啲19 IT狗啦
公道啲講 AP Grade招聘入得都揮低過十幾人
至少某一方面有過人優勢
我認為佢哋值得更好
唔好入黎做IT Admin
睇你想穩定 定 搵快錢
TCon算係穩定搵快錢之選
Perm定位係IT mgmt & admin
本身都唔係太會做skilled works
早年有高層認為APII應該重skilled
一個APII又要technical 又要做admin works
不如出返去t-contract好做啲又搵多啲
我有中同幾年前做完金融IT就走左去考AP 穩定3年幾就6皮 做IT人工冇頂既 佢入得都係想食盡政府福利 穩定結婚生仔啫 睇你想要乜囉
原地如果無上一級調走/退休,基本上係會慢D升一級
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞