OGCIO AP2 34k VS T-26 CP 43k

368 回覆
19 Like 32 Dislike
係囉勁似酸
果D咩做tcon爛CV應該係現職tcon吹出黎fake kai子,點知咁多傻仔信
你搵agent試下囉,成個jobsdb都係t26 agent請緊人
班SM遲早退休
AP grade見班CSA咁高人工心理陰影應該幾大
10年前有一班匯豐長工減一半人工入去,而家都唔知匯豐係咪已經冇長工
CSA 好多時都要內部介紹,外人難申請
Technical人外面搵錢只會更多
APII都只會係請咗一班「睇傷風咳」嘅「醫生」,入咗去諗住一世又唔會進修
AP1上SM機會大幅度增加,但係AP2新入嚟真係嘥氣,6年才可以上到AP1,15-20年才上到SM
同埋我覺得博名追求上位就不應該入嚟政府,外面隨時可以有10幾個月pay,加埋bonus
AP2 6年先升AP1又真係絕望左D
開始大塞車
點解大塞車
如果6年升AP1
同樣fg入AP2, fg入tcon cjp
跑完6年都跑輸tcon
唔講宣誓果啲 政府工福利好好多
睇咩位
有數得計
我認為AP Grade起碼等到SM Max Point先算跑贏TCon
當25年可以由APII晉升至SM
然後再用10年跳至SM Max
已經跑輸TCon足35年
當你好彩22歲FG入到政府
到時都差唔多60歲等退休
仲未計有部分人際遇問題/遲入政府AP1止步
對於呢啲人黎講入APII可能係人生最錯決定
咪得一筆housing allowance
MPF 都唔會比你提取到
有撚福利真正落到袋得housing allowance
政府長工又唔可以賣年假,假期本身都唔係特別多
福利咪又係錢
Tcon 唔放AL 可以變錢,AP2 得唔得?
唔得 APII無claim OT錢概念
無錯,Tcon 垃圾工黎架,千其唔好去in呀
等我黎啦
FG收到APII offer都要考慮清楚
AP Grade幾乎20人爭1個位
近年定位又係請有經驗既人(>90%)
收到offer其實代表你既水平/面試能力好過同期畢業生
可以先考慮做CJP/出面浸幾年再報CAP
到時可能同期FG入APII都未有得升API
你已經做緊CAP 逗緊APII頂薪等升CSA
APII 上API而家無5年都唔使諗

早10年前3年就保證升正

FG 11k, APII 24k比較起來好吸引

3年升一級人工去到50k

人生大贏家
同意 同行一律建議入TCon好過入AP Grade浪費青春
ogcio近年開始話要同爭取更好待遇同福利
根本係班top menagement 為退休做準備
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞