OGCIO AP2 34k VS T-26 CP 43k

368 回覆
19 Like 32 Dislike
認同
好多人人云亦云咁講tcon廢,但可能連CAP都入唔到
連登仔話做TCon會爛CV 出去無人請喎
雖然我理解唔到CAP 56K點解要出去
做港資/細公司就爛CV喇
師兄可唔可以問下HA好唔好做
做vendor dog想轉入黎
討論番ap2啦
commercial 萬能俠先70K, 仲要追KPI, 唔知使唔使睇7x24,
CSA 己經75K.
75K vs 花CV,
我要.75K
好睇邊條team 不過大環境係辛苦左少少
因為上面d on9 policy同non-sense timeline
得d tcon vendor討論
Budget係得咁多 但IT人工就係咁升
唯有炒人/縮短delivery schedule
老鳳都考到點會算難考
客觀上的確係難考
千幾人報廿個人爭一個位
今年應該好易考
做TCon CJP等升CP好過入APII等升API
早幾年減薪入去做APII唔知會唔會後悔呢
好老實,去到呢個價我就真係揀 csa 唔揀 ap grade 啦
假設CJP兩年後升CP
人工已經43K 相對MPS 21
同期APII只係得37K MPS 18
足足跑輸CJP 3個point
講緊只係FG入APII最理想情況
有經驗IT人減薪入APII真係不堪設想
strong post leave name
同意 CSA相當於逗緊SM人工
又唔駛負咁多責任
而且TCon缺人又少政府AP識Technical
SM驚無咗你會冧檔 隨時好快升你做CSSA
然後APII起薪點唔夠吸引又請唔到Technical人入職
惡性循環下 部門只可以依賴TCon完成IT Project
OGCIO對TCon仲好過親生仔 只會長做長有 唔需要擔心exit opportunity
想問下通常咩background可以入到 睇skill定睇跟邊個多?
咩skillset有位 見過CSA只係做UAT同System Support
詳情問返你既專屬T26 Agent
tcon人工+工時+責任喺香港真係算吸引
放完工應該仲有心機學下野
真 IT近年真係好景到傻 TCon都要加20%搶人才
隔離po仲叫人唔好入行做IT 唔知有咩居心
但上面講到好難入咁係咪真
唔識你唔敢講
但私人工75K vs TCon 75K唔駛講都知邊個易入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞