OGCIO AP2 34k VS T-26 CP 43k

368 回覆
19 Like 32 Dislike
二級系統分析/程序編製主任主要負責:

(a) 開發、提供、維持和協助採購及管理資訊系統及服務;

(b) 評估和研究新的硬件、軟件及技術;以及

(c) 為落實政府/本地社會更廣泛應用資訊及通訊科技而推行的措施及計劃提供支援。

(備註: 可能會被派駐政府資訊科技總監辦公室或政府各決策局/部門工作,而且可能須不定時工作。)

總薪級表第16點(每月34,185元)至總薪級表第27點(每月57,395元)[註1]

另外telegram group流傳過T26 agent開價:
CP 43k
CAP 56k
CSA 75k

而家AP2升職AP1最少5-6年,再上高層就更加大塞車;反而2年IT經驗可以考CAP,再多3年已經可以上CSA 有75k! IT人大家又會點選擇呢?
一定T contract
轉唔到agent 啊屌. 要開新post 先得.
開個t 仔post
開POST要驚動到SM對上. 即係唔得.
好多間續CSA都係around 7喳.
有些人5年ap2都未開始acting 喔
大T邊有續約post ga
有得轉都唔轉咁係你on9
APII一開始定位做general grade已經好有問題。T-con 薪酬調整係跟it sector,AP grade要跟大圍,加得皮毛咁多。

除非一畢業就入去,如果唔係跑輸個大市好多。新制公務員又冇長俸,APII成個package根本一啲都唔competitive,T-con揾快錢現兜兜最實際
而家才入職AP2,前面有幾百人係你隊前,升一級都慢左好多
tcon更好啦
錢最實際
咁快出來擾敵
點解標題唔寫tcon請人? 寫apii吸想考既人入來
出左份T26 admin guide 寫到明.
ogcio咩都唔做 點比
無人講咪你開Po囉
我有朋友係ap
佢it真係好撚廢
java都唔識
唔止 TCON 啦
根本香港好多袋幾皮都係廢
ap2 定係cap
AP2應該無Java寫
cap面試咩都冇考?
tcon sa 75k
痴線
過多幾年變78 80 82k
ap2 3年應該已經有得atg又多假又炒你唔到 不過要效忠政府
佢地寫得最多果隻叫English
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞