菲林機問答區14 /邊有錢買菲林

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
揀200series之後買返cfv ii
唔係

影36 Megapixel 可以用返pre-a嘅鏡
60 Megapixel 就要apsh,最理想係apo
但係rigid其實喺60 Megapixel 都見得下人
不過summilux pre-a收光圈就有啲勉強

同m10r唔同
M11係連個raw都有得揀用邊隻megapixel size
所以係會想諗afd crop上crop
有500就唔買200系
前排見東昇有部加枝rollei 80/2.8心動咗一下嘅
200系玩大光圈

但200 500玩db 都算係無痛菲林過渡
拉哥 新果支35apo 你覺得點?
但理論上xtra比其他菲林多一層?!
個hood連埋枝鏡成條賓周咁好有型
0.3m好實用,但要live view先對到有啲柒
不過諗深層,用live viewfinder同用外置wide angle viewfinder 其實本質上一樣,就係rf設計嘅結構性缺陷
逆光環境下係驚為天人嘅
同埋有咗0.3之後,少咗攞90mm岀街
將近七萬,值唔值就見人見志

嫌貴可以考慮summilux 35 FLE II
已經唔係價錢問題 純粹係35a 35aa上m11好似硬係唔知點
點樣都要收光圈 但係用落M9度係冇問題嘅仲幾好添

就係諗緊買唔買好 但係本身都唔係好鍾意M11
反而M9用落去到今日都仲用得好開心
老花就驗眼
你講得啱呀,初時我都覺得係我隻眼嘅問題
可惜唔係...
你對眼跟唔到高像素同高解像力嘅年代
一律用家問題
其他機轉會難啲
唔識真係
Rollei果啲真係冇菲林 真係變晒做道具
Hasselblad都叫做容易啲喺市面上買v mount digital back
計到盡你都係輸兩三個magazine
我用緊mamiya afd
先諗緊用afd 加digital back好似輕鬆啲
呢部應該轉都易吧?
rollei做道具都好正喎
Hassel數碼背好貴
唯有玩即影即有背
嘥鳩氣
既然都數碼機
唔差在用埋af a mode
GFX100s

唔爭在用埋film simulation
咁樣不如嗱嗱臨轉做phase one
都唔係嘅平平哋買返士拉打銀圈都得既
錢從何來
冇CCD唔夠文青

拉蛇1001
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞