菲林機問答區14 /邊有錢買菲林

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
jm9
你都尻唔搭杘,我打緊中文,你就剩係識得尻噏,仲打埋日文係做緊乜撚
goodie啲筒要執都唔難嘅

搣走張貼紙你會發現自己只係傻鳩

160蚊一筒portra 400
宜家唔買,遲啲就要200蚊
不嬲都公道架啦
係好就會話好
唔好都唔會話佢分庭抗禮
さらばだ、アホ!
純計「公道」拉蛇係嘅,有嗰句講嗰句 但佢成日串,又唔講理由,新人成日畀佢無啦啦鬧
細廠邊度黎平啲
個啲最多都只係電影菲林分裝或者比啲24/27張個啲on9設計
我原諒你嘅幼稚
你記錄緊自己有幾戇居咋
影菲林就影菲林
J個筒,仲要J人地翻手賣mark up當你水魚既貨

個筒咁“咪”咪就係要水d文青以為係特別貨以為自己唔係買緊大路普通野囉
細廠得返foma 同 adox

市面上其實淨返Kodak同Fujifilm有能力出廠color negative
其他牌子全部都係代工貼牌,或者repack貨
包括lomo
lomo啲鳩屎色垃圾菲林唔計彩色
因為係鳩屎色
adox之前好似出過colormission但唔知依家仲有冇
其實仲有間俄仔牌子既Silberra 但香港就少有啲

我係鍾意儲細廠
你吹咩
"ADOX is releasing Color Mission – those films coated a few years ago, kept in the cool house until this moment."
原來係咁唔怪得之個殼都勁舊
唔係買㗎係朋友交換禮物抽到唔啱用先畀我
聽朋友講話傻瓜機唔用得電影菲林,因為電影菲林比較厚身,影到十幾張之後會卡住左筒菲林。

想問一下,有冇巴打試過卡住筒菲林?
買一筒過片下咪知除左碳咪無事
我個部係半電子傻瓜機,已上左筒菲林,唔想影到一半卡機。😥我買個筒係cinestill800 ,想問咩係除左碳?
我試過,會kick 住,有時會一次過過三張。試過兩筒後就唔再用係傻瓜機。
轉左用邊一部
Leica M6
依家好多都停產啦
一步到位🤡
我筆直有限(around 300),諗緊買過筒普通飛林/買個步2手平平地的大機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞