菲林機問答區14 /邊有錢買菲林

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
正沖?我都有啲正片長雪唔知set幾多iso影好

想知日本邊度嚟?
我有一兩張係影到少少野咁
而加撚有咁多款咩
相入面D 4*5多到
BIC CAMERA都仲有呢D櫃既 不過好多位都吉
我岩岩有UPDATED去行 BIC CAMERA 同中野
可以望下
又考古
仲有E100 vs賣
張相起碼10年8年前影
西新宿,近map camera個邊,唔記得咗叫咩名
現場唔係咁的似封城個陣啲超市貨架,吉撚曬
想入支m mount 90mm f2.8
voigtlander 支apo or leica 肥9好?
價錢差唔多
肥9 for sure
Voigtlander apo 影人太sharp
間野叫咩?
咪話唔記得
係google map用街景 搵返
ヨドバシカメラ 新宿西口本店 修理・フィルム館
https://goo.gl/maps/PQEC1ufTtYz9pfkT9
上年11月尾去個陣真係唔多款
富士比較齊,柯達貴過香港
反而係中野fujiya啲富士菲林平過香港,但係有限買,唔知依家咩環境
check下個快門係咪正常開關
ebay好多喎
VM支90 APO真係好普通,完全無個性。
但呢個價嚟講算Sharp
開撚咗B快門影
似慢快門加漏光?
203FE同 205TCC就有, 205FCC好似冇, 係咪諗前面兩隻就夠
咩片先?
之前我有啲Kodak G同VS set低一級都有野睇
另外我試過日拍買左堆Konica 400度用25度黎影都叫接受得到
Provia 400X 2017到期長放雪櫃,得返一筒
除非你對個測光方式好執著,如果唔係都一樣架啦開個a mode就影得
會唔會快門穿哂 srt super都係布幕快門
幾部既分別都係得個測光模式?
隻色點grade?
富士係咪就嚟摺晒菲林
聽好多師兄介紹Fujiya Camera,睇嚟真係要去睇吓先得
本身目標係買部500cm
啲鋪分得好散,上次都有嘗試搵hasselbald,每間得兩三部(所有款加埋)最後都無買到
你最好上埋佢地個網睇下
另外係上野阿美橫町附近有幾間賣菲林相機既鋪,都有唔啲野睇下,有時間經過可以望望,利申唔知有無伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞