菲林機問答區14 /邊有錢買菲林

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
福仔出F mount 既NOKTON 55mm F1.2 SL IIS
唔知會幾錢
上年有朋友用咗7k買咗部9成新
有少少吸引
FM2個價就嚟可以「加多少少」上Leica
9成新太模棱兩可,唔值七千囉
FM 2買返嚟就係用嚟操,要供奉就唔係供奉佢啦
M4-2同M5既話都真係有可能
都唔計CL CLE
cls上年睇過黑機連盒全新連f1.4鏡都係$4500-5000咁上下咋喎
7k買fm2……
用唔用先,買返嚟會用,一用實殘,就跌價無收藏價值
鏡頭買新淨好過body求新淨
鐘意黑機fm2露銅

五年前有機會
宜家全部m機10k起步
全新就話拎黎收藏
九成新唔三唔四
手頭上得返幾筒,影埋就收山了
係,感謝
想體驗下point and shoot貪平買咗部gr10,第一卷就影slide,成卷under咗成級
佢好似會detect iso100做iso200,睇嚟真係讀唔到第一二行
唔應該喎。
iso 100 同200 係唔同的,suppose read 到。
係-級中間嗰啲先read唔到,例如 protra 160。

我唔熟gr ,佢有無mon 顯示iso / 光圈 / 快門?你用其他機/app check check 穩陣。
呀sorry我睇錯咗 應該係sense1234

可唔可以理解係佢只會default 5、6係一樣嘅嘢
所以會sense 到iso100係160,200係320,400係640,800係1250,1600係2500
所以影出嚟嘅嘢都會暗半級
係。
100 125 160 對只有四點嘅機係同一樣野。
至於佢當100 定 125 定 160 測光就睇你間廠設定,不過我估多數都係當100 。Over 少少唔覺的,所以你話under 我覺得奇怪。

你最好試吓搵第二様試吓個測光 / dx reader 係咪有毛病。或者你有無唔小心set +/- ev。
記得幾年前賣8x
Kodak 好似三月又加
3月1號加40%
40%咁癲?
已經算貴啦
cls又加,入定啲貨先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞