菲林機問答區14 /邊有錢買菲林

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
rf tlr slr 好多選擇你講緊mamiya6?

輕便的話TLR幾好,同135機差不多大小,但無得換鏡
但追求輕便/想snapshot又不如玩返135

SLR玩過hasselblad 500系,對比TLR重同大舊,預要帶埋腳架出街

有冇巴打分享多啲

我同你調轉,一開始玩正方形,依家就身痕想試645,67,69
無budget無討論空間
不嬲無講budget=無限budget
認真問
其實佢隻護膚品astalift真係咁有市場咩?
影D女唔用都唔好話自己富士色
根本就無心整,都唔想撈了,吹佢唔漲
叫佢整筒菲林慘過殺咗佢老母
我諗5000 6000內都ok嘅
當然平啲好啦
5/6k買到單反加一兩三枝鏡
如果bronica SQ/ S2個啲

睇下自己要唔要換鏡先
最平有啲folder / 海鷗
一千都唔洗 但成像其實可以好靚

不過要玩66我估大多都會想試雙鏡機
日本機同rolleicord都唔貴
有錢啲可以買rolleiflex
想換鏡有mamiya c系(重)
整化妝品好搵啲
而且自家數碼機都做到film filter 做咩做要整菲林
富士正仆街
你過隔離富士區望下成班叫春又炒機又斷貨俾大陸人掃曬
個個拎部濕尻CCD同富士話係film alternative, just like film, my everyday carry

整菲林? 傻啦你
開番條production line俾你班“攝影發燒友”懷念呀? 佢係企業黎架
66應該係想hassel
鬼唔撚明咩依家富士啲機咁撚多人搶
整多幾部x100v好過
5/6k買哈仔嘅要坐埋時光機
依家淨機身都難
買到500EL個啲嘅
貴極咪兩萬中連鏡
人哋問budget5/6千嘛
USD呀
TLR 揀Rolleiflex 同 mamiya 啦
千祈唔好揀yashica ,用過124G ,覺得完全唔sharp。
崇洋
5000 usd選擇多好多
5-6k hkd只諗到rolleicord / rolleiflex
或者pentax 645/ 67 但唔係正方形
btw, 中幅買完機,無菲林玩毛咩
富士兩隻正片停, e100d又貴啲少啲
pror400h/ pro160ns玩埋今年就變過期菲林
都仲有柯達, cinestill同黑白既

不過講完一輪其實135都唔好得幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞