菲林機問答區14 /邊有錢買菲林

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
點解唔買1v
定想玩eye focus
因為我覺得唔值得用多千幾蚊上1v
老實大家都係基本上一樣咁多個對焦點
一樣咁多功能
係1v連拍快過3
同埋3係97%觀景鏡
但係用得菲林都唔會用連拍㗎啦
如是者 兩部之間真係無乜分別
拉蛇repaint bp有冇推介
新手想問吓
咁嘅情況係咪underexposure咗
如果係嘅話但部傻瓜機冇得set iso係咪要谷沖了
一律Kanto 或者等人放
死傻鳩under係曝光唔夠
谷沖就得就唔叫傻閪機啦
柒頭
咁既情況應該唔好影
係under咗
但谷都未必解決到哂

部機咩機 自動set iso定膠機咩功能都冇?
應該係ambient light唔夠光 for你款菲林
用iso高啲既菲林就得
普通幾百蚊膠機乜都冇嗰啲(kodak m38),因為啱啱試玩菲林所以未有好多經驗
如果冇得set iso嘅話係咪就冇得玩唔同iso嘅,係咪只可以用普通colorplus 200嗰啲
同埋菲林iso比較大(800/1600)但部機set唔到係咪只可以換相機了
有咩理解錯希望ching們指正吓
其實呢啲機 快門速度同光圈都冇得揀
即係你成筒菲林都會係同一個setting去影

佢呢啲機通常預你好好天出户外影下玩下
就算換高iso菲林都唔會夠光影室內(除非開閃光燈)

如果想要咩都影下 買返啲正經相機用
又有一隻傻鳩
唔關經驗事
係智商問題
你嗰部係膠玩具機,

建議你入200/400度菲林,日出後日落前太陽充足日子室外應該都無問題。
雨天/室內/ 夜晚都要開閃光燈,最多只影到3米左右(半身) 再遠會唔夠output under (包括backgroud) 。

建議你買部幾百蚊嘅 真 傻瓜機, 要入電嗰啲,最好定焦 2.8/3.5光圈,無論浪費菲林同時間係玩具機,傻瓜 zoom 都避開,成像一般,光圈又細,夜晚影好大機會under。
新手想問日岀前點樣影太陽充足嘅室外?
拉蛇
對新手不如客氣啲
多啲人買菲林知價先冇加到咁勁
玩lomo/玩具機咪用菲林喇,污染地球.
原理都未知….
OnL9
供不應求仲減產係因為生產線轉曬做汽車鋰電
唔係因為無人買菲林
啲傻鳩一筒影一世對個需求無影響
呢度屌鳩一件新手會影響到菲林價格?
你講岀嚟有無面紅?
你叫啲黑店唔好炒價實際啲啦
傻閪
其實唔使咁惡嘅
ambient light wow
又咁講
好多人跟風玩,又唔學基本野,炒左就上黎問一句 “點解會咁既~”
話説小弟老豆喺櫃底揾到部Minolta x700, 連兩支唔知咩鏡。想問吓用之前有冇咩要注意?
睇說明書

關你撚事?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞