菲林機問答區14 /邊有錢買菲林

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
點解要返工
諗緊要買支Leica M50mm,但唔知揀rigid、DR定summilux v1/2
另外買鏡的話有無邊間比較無咁易中招?
Summicron 嘅優點係細支啲輕啲 光圈開盡都由中間sharp到邊位 每一代都有自己特色 DR就睇你多唔多影微距
Summilux 優點就係光圈大 散景會靚啲
所以如果唔係真係咁需要大光圈 Summicron係抵用啲
話哂一支summilux 差唔多夠你買哂 DR同 rigid
但如果你淨係買一支 又覺得 summilux係高級啲 就算有summicron都仲會心郁想入返summilux 就直接summilux
V1同 V2比較都係成像會sharp啲
如果你本身有玩Leica 就應該知 價錢 唔等如 鏡頭質素 每一支都特別 冇得比較邊支係最好 只有你鍾意邊支
買鏡頭就最緊要自己做多啲功課 認真啲check
不過山林道有間比較出名
希望幫到你
雖然好多功能又多配件
但係真係好大舊啊
mamiya先最易壞
C系 rb universal全部都用seiko
勁易打柴立油
用咁多機最多問題就係mamiya

120影出嚟立體同又多detail貴啲都抵嘅
三支都有
自己最喜歡係dr
一米對焦真係好多時想影近啲都難

但未磨尾 數碼奶用唔到除非up上m11
Ching瞓咗幾耐?DR同rigid起曬價喎
rigid要2萬中,summilux V1/V2就萬中
summilux asph 二萬都有交易

Summilux V1同V2 sharp啲?
睇下同咩比較啦,同summicron V4比都係soft一截嘅
都唔講rigid同dr一定sharp過summilux v1/v2

summilux asph就真係sharp,不過最sharp一定係 50 APO

summicron 每代都有特色我就唔敗講,至少高腳同打後嘅四代同縮hood係leica 50嚟講最平傭嘅,高質但係平傭
就係見summilux v1/2同rigid/DR差唔多價,甚至平過佢地,而又需要一支50mm插落M3,所以考慮緊邊一支。
rigid/DR
summilux嘅qouta留返嚟玩35
係咩價錢我都係google咋喎

Sharp個度係講 Summicon sharp過summilux
因為summilux邊位會鬆啲
我個句係比較緊summilux嘅 v1同v2唔係話summilux v1同v2 sharp過summicron
現代鏡就理應sharp過舊鏡嘅 所以你冇講錯

我都係好概括咁講下 講緊Leica每支鏡 都有特色 唔限於summicron
不過你話個幾支鏡平傭 我都唔反對
本人第一枝係35 summicron asph, 50揀咗summilux v2
Summilux v2個價唔算點升所以幾吸引,不過rigid DR造工就Leica巔峰,好難取捨
幾年冇買菲林
仆街而家買筒富士400都過百蚊
早兩日旺角等人屎忽痕上showa睇下,fuji業務用竟然已經百幾

升幅癲到

但貴成咁都依然大把文青排住隊買,睇怕都冇咩可能跌返落黎
Kodak colour plus 同gold 200都係
對佢地黎講菲林就係咁既價錢
文青:如果變黃仲vintage 更有feel
Rigid 淨鏡 $10000-$12000有找
Summilux V2 平極都要萬中,連Hood, Slim Filter都差唔多獌狗$20000

Kodak應該全球加價
香港賣得算平
Portra 160-800日本賣 3180-3980
癲到
有平菲林賣嘅地方推薦?
因為日本既柯達係入口貨之餘仲要打稅
日本只係得富士抵買,但宜家日本都限購,所以即係無用
而家日本買富士平香港廿零卅蚊左右
限購係Big Camera 嗰啲大公司
早幾日去金鈿沖幾筒菲林
有個文青話香港Kodak貴唔買住
下個月去日本先當地即買即用
貴到想轉返玩數碼機
一筒菲林連沖都過兩百,真係好痴線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞