菲林機問答區14 /邊有錢買菲林

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
部老爺Pentacon Six唔疊片當贏,右邊真係陰影位
你講留筒就得
以前真係百花齊放
我都有儲但其實依家大多數都係過期菲林 好難話儲到啲咩
點解?見好多人好似專登買銀色

物以罕為貴
Why not leica
兒登仔唔會有機會用到1/4000
日光日白開盡1.4影人用1/1000就夠
講緊iso 400
電子垃圾
買完唔知幾時壞又無撚得整
你都尻唔搭杘,我話check吓部機你話唔疊片當贏,剩係識得尻噏,先得一張唔柒知影緊乜嘅相
唔太中意over4-6級個色調,不過自己scan都有得執既
如果影slide 就唔得了,不過多只係兩級快門都幫唔到太多
我原諒你嘅幼稚
iso 400 f/1.4 1/1000
日光日白都唔一定over 4-6級
你都尻唔搭杘,我話check吓部機你話原諒我乜柒柒,剩係識得尻噏,先得一張唔柒知影緊乜嘅相
何必攪到自己咁不堪,人生苦短,去做返啲有意義嘅事,好過嚮度成隻癲狗咁咬住唔放
你都尻唔搭杘,你話我一張相都無,剩係識得尻噏,點知我求其影下雀都好過你影唔知乜柒,仲話用菲林,影到咁都係用返iPhone啦
何必攪到自己咁不堪,人生苦短,去做返啲有意義嘅事,好過嚮度成隻癲狗咁俾人咬住唔放
無計啦太遲起步,但其實有心搵都可以搵到好多
我上年先開始,依家已經多過100個fuji,全部唔同樣
其實儲嚟把撚
得個殻
你又真係影過
我唔會再浪費時間嚮無理取鬧之人身上,さらばだ、アホ!
咁多我鐘意儲埋以前超市或者藥房出既菲林
我都係新手影咗3 4筒
係影咗幾筒先發現有得咁玩
啱啱拎咗筒Goodie出嘅 個筒好靚 點知晒完拎唔返個筒
總結: 0
我主要都係搵吓啲細鋪自己設計嘅菲林筒 都買咗3 4筒
同埋之前有幾筒屋企搵到嘅過期菲林
其實都係想紀錄下自己影過咩款菲林 無咩研究
大廠個啲貴嘢真係等有錢先玩
係,根本一步到位最好
你走先 我頂住 拉蛇準備過嚟屌你
下次唔好買goodie喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞