老蕭:張婉婷執導《給十九歲的我》受萬眾圍攻唾罵!我以專業人士角度講述整件事給大家聽,並在最尾總結對此事看法

207 回覆
50 Like 160 Dislike
條友出晒名鍾意唱反調
你搵下就知,之前有單港女坐的士話行大欖,跟住反口,的士佬仲俾晒證據佢睇
個港女都可以繼續屌,全世界都屌鳩個港女,係得佢繼續做獨醒撚係度支持港女冇錯
之後俾人係POST度屌到敗走,跟住開左個POST繼續做獨醒撚,再俾人屌到敗走
次撚次都係咁架條友,白卡佬黎,講既所有野都唔係討論,係鳩UP
你望下佢一回我就話我係中學雞,呢D咁樣既回覆真係笑死人
你咁直接,同現實,連登仔會接受唔到

打個比喻,如果有睇毒舌大狀,有一場黃子華都係走精面 , 搵gee gor 不正當播d 野引導陪審團 ..

就係打精面,用不當既手法,成場官司先有灣轉 ..

咁又點計 ...
其實最醒既走精面係你唔應該同人講你佔左咩便宜
當冇事發生,人地問你你都唔好答或者輕輕帶過咪算
佢而家就用最蠢既方法話俾全世界聽佢用一個錯既方法走精面
你唔好講到條女無責任 ...佢自己同佢父母都有責任
因為佢同戲中既子華一樣 ..... 而你所講最醒走精面既人,就係王敏德既
關於第一點一定睇依個好撚好笑

https://www.instagram.com/p/CmLqCfWPG_A/?igshid=YWJhMjlhZTc=
唔好咁
唔好因生活而變成自己討厭既人
因為19支持張婉婷
如果用呢套戲做例
只係證明走精面係錯。
我唔討論程序詳細問題,戲入面成件冤獄嘅形成,係黃子華冇跟正式程序幫醫生落口供紙引致。
本身正式程序你跟左,係保障嚟。你冇跟,至做成錯誤。
冇跟程序唔係成就大事,係成就錯事。

現實例子受害者咪阿Mo。
唔好講冇可能跟到,人地消防係跟足自己果part,做現場視察。
阿聆再大d ,可能自己會討厭自己今日所做既事
燒山用心良苦
我會直接話冇
佢地最初答應嘅只係俾英華自己圈內睇,而你睇過其他女仔訪問會知,佢地當時係當呢樣係學校活動理解。
依家張婉婷就係犯當日子華犯既錯,覺得口頭應承左,當時ok 就係,點知有人去到自己個人利益時,有人反口唔認數。。。
話時話個女學生如果唔係搞大件事我根本零興趣睇呢套戲
肅若元屌過你屎眼定中出過你條女?咁激動做乜鳩
父母呢?搵張婉婷拍十年既校園紀錄片淨係自己睇?搵鬼信咩 ...
我只係「登」佢唔抵 ... .. 一個咁有成就既導演,就係比一個咁既人搞到一獲粥
當年一直講係舊校去深水埗再番重建新校
點解唔信呢?
英華喎,我諗當年冇人覺得英華會幫手呃自己學生。

如果你真係要話佢地錯,咁佢地嘅錯就係相信英華所講。
你要為張不抱不平
咁你應該怪英華校董會點解冇好好保護學生,尊重學生嘅諗法。

當學生已經明確表達要中止拍攝果陣,點解校方企左去繼續果邊,而唔係認同受訪者意願完結拍攝。

令張氏陷於呢個困境嘅,英華校董會/校方係最大責任。而另一部份責任係張氏自己。
你講得啱啊傻鳩
唔呃鳩個幾條女無英華撚有你個三十萬小時去剪咩
剪你自己七十年偷呃拐騙生涯啦柒頭皮
張大盜係覺得OK
而唔係人地同佢講OK
係㗎
所以問題係出於拍攝者有無尊重受訪者
到底係想真實反映啲乜
取材剪接上就會有唔同考量
再加上10年咁長,被拍者隨年紀增長會有唔同感受,當然要當事人同意先可以出街
以前無網絡無起底,拍完最多熟人/街坊認得
但呢個世代就會隨時變公審
講嘢有冇用腦?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞