老蕭:張婉婷執導《給十九歲的我》受萬眾圍攻唾罵!我以專業人士角度講述整件事給大家聽,並在最尾總結對此事看法

207 回覆
50 Like 160 Dislike
燒山撈過電影,當中有咩蠱惑野佢熟啦。
拍記錄片面對嘅問題係,係反映真實同保護受訪者之間,條界線要點樣畫、點樣平衡,其實真係好難,當中有好多考量

有時顧及受訪者感受,可能會令到個訪問變到好沉悶,然後講嘅嘢太官腔,條片就變到好鱔。
但完全站係觀眾角度,要夠juicy 到肉,就可能會出賣受訪者嘅私隱,因為大眾都鍾意睇真實零修飾嘅嘢

所以拍同被拍,兩者係要溝通得好清楚,要對受訪者同條片都負責任。

不過上一輩嘅價值觀唔同,為咗條片有話題同內容,一般都會用盡方法去拍最爆最私隱嘅嘢
今時今日呢套做法就唔work ,因為唔尊重人同太不擇手段
如果你咁講即係拍嘢唔洗理道德啦?
咁咪就係好似153做導演咁囉
拍強姦戲唔係真係姦咗條女搵鬼睇呀?
唔真姦不如唔好拍啦
即係咁你都接受到?
老實講
係人都知做大事係無可能面面俱圓架啦
但都好睇你最後目的係咩
用咗咩手段同有冇咩替代手法姐
好似電影007咁
為咗拯救世界占士邦呃女上床殺人都無人屌架
但張大導只係為咗個人名利恰鳩靚仔就有d令人不齒囉
高級連登仔. jpg
我覺得好多野都係誤會交織出黎,反應好,順住個勢上埋畫,都算好合理,可能佢真係睇低左學生妹感受,覺得試映同內部反應咁好,大家都鐘意套戲,鐘意班學生

而個女仔就一路好在意驚出面嘅人知佢依十年做過啲唔成熟嘅野(我自己睇完其實冇對佢反感,人人細個都會咁)到依家個個對個導演一沉百踩,我覺得都有小小過份,名同利,講真個導演都有,以前啲戲都夠出名,係今次拍左成十年,忽略左學生情緒個位做得唔好

我認同係要學生100%同意先做任何決定,但最後都係學生回頭睇番過去嘅自己,接受唔到自己依十年做嘅野,拍左成十年唔想你播,都真係冇辦法,好可惜
metoo文化,記得amber heard果陣都係咁,個個對弱者支持,有道德高地,一沉百踩Johnny
反應好,上埋畫其實都好合理,名同利,導演本身有
錢又唔係吞哂,係比英華起泳池比師妹們
係最後條女接受唔到自己過去,拍左十年,最後話唔比上,冇人話佢錯嘅,只能怪張婉婷眼光,傻仔拍左人成十年,又如實播番出黎
Madam果到諗多左,依家起街到話自己想做狗,都冇人敢鬧你啦,拍果陣2019,播已經係2023

如果照你咁諗,應該冇人會拍到紀錄片,拍果刻又唔係做緊live

同埋仇警情緒咁高漲嘅話,madam都敢出黎講自己想做狗,我respect 佢,反而阿聆十年做過嘅野,自己接受唔到,而要人唔比播出黎

不過一開波就拎法律出黎撻人,劇組真係扣哂分
最後回響大都一定比人屌嫁啦就算內部睇完出埋DVD,點知有流出版都一定比人屌
唔同意,反而係現場有人支持佢追夢,佢亦都有考慮再考
佢話成龍D戲死咗好多替身
咁都上到神枱
真心公道
已經唔係為事實爆私隱
當受訪者嘅答案同當刻感情,同佢劇本所預期嘅有出入
佢借唔到受訪者把口講佢想講嘅嘢,就直情霸道地用旁白蓋過
拍左十年唔想你播係因為本身就唔係為左播出街
而家係成個目的唔同左
同埋老蕭都講得幾正確就係張大盜用左十年時間去拍,但十年入面都冇同班女仔成為朋友,然後仲反問我都冇仔女點知佢地係反叛
人又係你大過佢地,年紀同心智都應該係你成熟D,但最後得出結果係你先係最唔成熟個位。
我諗冇話可唔可惜,由一開始已經唔係講緊要公映,只不過佢心雄想發大黎搞,而唔係一開始就話俾班學生聽要為左公映黎拍。如果係一開始已經講左個目的,成件事又好唔同。
最後就係其實有好多野佢係一定知點樣做,例如同意書,佢知道中一個張冇用,就借私人放映會叫班學生黎簽一張新既,仲同學生講差你未簽咋,可見其實佢好多野都知道程序,只係為左唔想做唔想煩,為左自己目的,用最快最方便既方式去解決件事,但隨之而來就係而家呢個事態發展都係因為佢咁樣既處事方式所引起。
只能講今次係佢自作自受,冇其他原因。
當然,校方係呢件事上面都係有好大責任,始終學校本應將件事處理得更好,而唔係為左自身學校利益就去出賣幾個學生既人生去被人任人魚肉,更甚係成為幫兇去用同意書恐嚇學生要承擔法律責任。
你又知唔係為興趣?
呢d叫蠢亂咁黎,唔叫走精面
根據墨菲定律 只要拍左 就一定有得睇!
話知你同唔同意 啊聆 你唔夠定律黎 收手啦
係人都講得出既野
連登仔要經燒山「翻譯」先明
蕭若元係一個attention whore 老而不死老千食屎狗私怨撚嘅讀稿員,

屌你老母蕭若元

memehk is a fake news media, content farm repeater
19才子講唔出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞