老蕭:張婉婷執導《給十九歲的我》受萬眾圍攻唾罵!我以專業人士角度講述整件事給大家聽,並在最尾總結對此事看法

207 回覆
50 Like 160 Dislike
淨係記得佢話電影已死
+1
1 佢承認80年代電影人不擇手段,佢話自己都係(舉左好多例子,eg拆人間屋,炸人別墅)
2 佢指張婉婷喺舊一輩嚟講係清流,但依然有唔理其他人去完成自己作品嘅問題。
3 佢明確指張氏冇顧班師妹真正感受,張氏10年嚟都冇同班師妹成為朋友。
4 電影喺對外放映前係一定要俾當事人睇先,要有佢地認同至可以出街。
5 電影嘅剪接可能扭曲當事人真正意思,而且一經面世會永遠對當事人做成影響。
6 小朋友同佢地父母根本唔明白作品成為電影後嘅真正影響力,張氏團隊冇真正解釋清楚。
7 張氏團隊冇關心當事人私隱同情緒問題。
8 舉BBC記錄片56做例作結。

大致係咁。
補充9
佢提到班女仔服從係因為學校。
件老野又出黎9UP
又幾正常/公道
大部分香港k o l喺呢兩個禮拜之前出嘅片都炒曬車
包括蕭生個仔話呢套片好好睇
咁又唔可以因人廢言
100蚊一拳,,,拳如雨下
老燒只係政治燈神
但始終都曾經係傳媒人
當年食正香港電視業由興起到興盛既時代
其實佢整番講依d可能仲有參考價值
個撚個抽水
公道講佢佢今次啲point幾中肯喎
3同6好致命
https://youtu.be/a9V7H5TFEXg

佢個仔仲公道,還原晒成件事。

我再補充多少少,因為冇錢,製作團隊基本上cut晒啲次要職位。本來輔導學生係有專職負責,負責全天候溝通疏導,但而家資源唔夠,連助導副導都冇,導演要顧嘅嘢已經比平常多,仲要做埋唔係佢專長嘅湊女,校長教師又唔幫拖,所以咁多誤會。
咁套戲好好睇同導演道德問題係兩回事嚟
唔通153現實人格差就等於佢拍戲戲屎咩
哦,原來佢都係受害者,咁撚神,遲吓校長教師又有難言之忍
唔錯
邊個今次屌佢我就屌爆佢
嗱 蕭生
今次我撐你啦
但好老實,走精面,不擇手段唔係一向係叻同醒目既代號咩,叫隨機應變,有創意

無論電影既情節,或是現實做人,都係架啦

何如一個人去探險,去到一個地方,揾唔到目的地。
咁唔通佢無功而還?
咁佢偷聽人地講野,知道情報;假份當地人混入人地重地;或者幫人完成任務,換取情報

呢D都係變通,遇到瓶頸時,改變做法,其實係優點WOR

雖然張大盜係唔守規。但好多人,完成一件事,尤其係有難度既事,有邊個真係由頭到尾大小事都正正當當呀,如果由頭到尾所有做法同手段,都正當,應該完成唔到嗰件事
呢件事搞到咁有邊個唔係受害者?導演輸校長輸學校輸學生輸阿聆輸觀眾輸戲院輸發行輸,所有人都輸,仲衰過四人歸西。一條女搞到冚世界都輸,勁過陳圓圓
運動員
我講真係自己努力,冇食禁藥嘅運動員。

而另一個post都有人講左拍真人記錄片,係要百份百得到受訪者清晰同意。
唔關條女事
張婉婷有責任

但最大責任係英華校董會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞