老蕭:張婉婷執導《給十九歲的我》受萬眾圍攻唾罵!我以專業人士角度講述整件事給大家聽,並在最尾總結對此事看法

207 回覆
50 Like 160 Dislike
唔上院線有乜問題先,自己衰貪心話鳩個女仔,有病就睇醫生啦
仲有個point冇乜人講
套戲嘅版權持有人
係'英華'
而家阿縮得最後嗰個單位
都係英華

戴返頭盔先
有錯請更正
係,但RULES呢家野,總有第一個人BREAK RULES
係睇BREAK RULES條友份量有幾大,夠大就無事。

不過今次對家玩圍毆,咪難D過骨
張婉婷有責任,校長有責任,條女都唔會冇責任,事實係佢俾條女拳撚洗咗腦先反枱
9 淫蟲麥當勞都係西人
break the rules都要睇你為乜而break,代價係乜架,依家就係為咗好睇為咗你個電影夢而泯滅人性,班學生唔爆出黎嘅話彩就你拎,我就要獨自喊,做人咁仆街唔得架
邊個貪心?貪咗啲乜嘢?自己左膠成咁仲話勿通膠類,戇膠膠就有你份
要上戲院公映,唔係為名利,唔通係為與趣,c'mon

而家唔係性別問題
其實最有問題可能係張大盜
校方一定有好大責任
但張大盜唔肯再剪就有問題
如果佢肯再剪先上
可能後果會唔同晒

阿聆又提到,首映前半年至數月前,始首次獲悉校方和導演有公映打算,曾多次間接透過校方及直接向導演反映,盼獲悉剪輯內容及故事大綱,但不得要領,「導演以每個人都要求刪這段刪那段的話紀錄片便剪不成的理由拒絕」;

原文網址: 給十九歲的我|一文看清前因後果 兩大關鍵:前校長及家長同意書 | 香港01 https://www.hk01.com/article/864018?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
個個學你成世做失敗人物潦倒終身咩,你返學唔求好成積只求快啲落堂,返工唔求升職只想hea到退休嘅廢柒當然唔會明一個人花咗十年心血嘅成果要俾多啲人睇嘅願望,換咗係你,返房打飛機就算,根本唔會拍得成
所以咪話連登仔冇腦囉,梗係關性別事啦!如果主角唔係英華女校生,而係英華男校生,嗰條賤閪女拳撚唔會喺fuckbook連寫12篇廢文,連登狗班死鹹蟲更加理撚得班學生哥俾人呃去賣屎忽,件事就唔同晒
其實係,為左上位,小奸小惡,真係不能缺少(下下問准人,一定做唔到,或者功勞同人對分)

愛迪生,特斯拉
更加唔好講大把書本著作,實有人無意拎左人手稿,鬥快刊登創左人功勞

又或者一D遺址發現,佢發現9成,但仲有1成係人地發現,佢著作時刪埋1成發現嗰條友,咁寫成係自己發現哂,完整D(講緊有個美國探險家叫賓漢)

呢D時不時發生
你知唔知咩叫炒車?
撚伯奶共唔通就代表佢冇唱功咩
典型非黑即白傻鳩連登仔
https://lih.kg/3298831

呢個po先正,成浸臭精味,一入去已經睇到掛住“小心地滑”張牌。
聽完燒山講更加想睇
女人掌控輿論方向

總之一涉及女人,就麻煩啦,CALL哂馬

男人個體蝕底,通常暗啞底硬食
老實,張大導只係無問准人,算好

個創作唔係偷其他人,又唔係抄其他人
我都有諗到BBC套紀錄片,完全係同一個idea
又係由細拍到大
又係有人退出
有興趣可以搵黎睇下
都唔知你講乜鳩
屌,張大導唔係女性
如果你係真心為班師妹著想
你唔單只唔應該用法律嚟逼佢哋同意公映
就算佢哋自願同意公映, 你都要幫佢哋再分析下是否適合

eg Madam 嘅志願係想做警察
根本在2019年反修例風波爆發後, 就應該立刻安排佢退出拍攝工作
就算佢係自願繼續拍攝, 都唔應該俾佢繼續拍
喺嗰一刻, 仇警情緒將來會演化成點樣? 根本無人會知, 只有安排佢退出, 才可以保護到佢嘅人生

但係學校/大導仲要繼續拍攝, 甚至搞公映
明顯佢哋腦裡面只係參賽攞獎、公映賺錢、名利雙收
對於班主角嘅人生, 佢哋係1秒, 甚至0.1秒,都無關心過
你都真係戇撚柒鳩到爆炸,照你咁講,成套戲淨係拍啲女食飯返學瞓覺先冇問題,搵鬼睇呀?拍成咁不如唔好拍,你識唔撚識㗎傻鳩鳩咁
佢個打靶仔都叫kol?
事實上
張大盜個好朋友羅啟銳真係叫張大盜唔好拍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞