老蕭:張婉婷執導《給十九歲的我》受萬眾圍攻唾罵!我以專業人士角度講述整件事給大家聽,並在最尾總結對此事看法

207 回覆
50 Like 160 Dislike
我啱啱去咗睇老蕭講嗰套bbc紀錄片
佢係受訪形式,唔係跟蹤甚至偷拍,受訪者大控制權好多,啲問題唔想答就拒絕回答,亦有人會好坦誠,片入面嘅家人朋友都係同意出鏡
有個受訪者話當時好多報道都扭曲咗佢講嘅嘢,label佢,佢話好大壓力所以中途退出咗
但值得講嘅係,呢班人當時已經係成年人囉

調轉睇返張大盗嘅做法其實真係好肉酸,而且班妹妹仔年紀咁細,無好好prep佢哋不特止,仲無畀佢哋review/ 同意下就出街
有合約 有收錢
不斷loop垃圾論據
pr就早抖拉
tvb式採訪
電影係虛構角色
佢咪講咗拍紀錄片唔同拍其他片囉
女拳平時係煩撚過閪,但呢單關女權撚事
成件事同性別根本無關,張導演同校董會所犯嘅錯,就算間學校係男校都一樣係錯
學生完全係被動角色,作為受訪者,本身就擁有隨時拒絕授權嘅權利
又係d大局為重既傻西,舊時代既人就係咁諗,死忍、妥協,唔忍就blame佢情緒勒索佢唔理其他人努力。
燒山邊忽反張大盜
大局為重嘅意思,係為左其他人嘅大局嘅大重,去犧牲你嘅小重
呢啲人通常都係上晒岸/自己有權有勢,否則就係on9韭菜
唔理邊個責任搞到件事咁
淨係走去討論邊受害,spin走晒
佢直頭係電影界其中位老行專啦
未成年人變咗工具
咁都無問題嘅話,其實都唔使討論落去
講得幾好
老蕭講成龍拍戲死左幾個人都幾得人驚
無反同踩,但起碼會道出電影界不嬲都慣咗偷雞,係張導咁天真咁自爆出來
咁對比十九盲撐已經唔同啦
燒山咁仆街爆上爆,係將張大盜放上火爐上烤
錯,唔係你講誤會咁簡單,亦唔係導演自己講既「溝通」問題咁簡單,你睇返佢地用左咩手段,呃(只校內放映,個個簽哂),逼(已經簽咗通告),唔比退出(唯一能成功退出既都要嘈足4-5年)

依到種種明眼人都知唔會係溝通問題或者係誤會

你留意返所犯既錯其實係好嚴重既道德問題,無可能用用誤會用溝通問題輕輕帶過就算
上過新聞架
忽上腦? 你唔好話如果唔係張婉婷加入說好香港故事 大家實幫住佢?
如果係為自己興趣
夾硬搞到女學生情緒有問題
逼人地簽通知書
仲衰撚過為利益
要有幾賤先可以為興趣做出呢啲野
你啲比喻錯撚晒
諗起當年阿飛正傳投資都係呃返嚟
同埋秋天童話已經有擅自噴咗人哋啲樹比人告
3,4,5,6,7
佢只係做個網上資訊總結咁又當係專業人士角度?
最重要嘅1、2俾你食左?
咁果筆錢阿光榮應該樂意跌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞