英華現任校長暗示主角不守承諾?

407 回覆
1194 Like 35 Dislike
你都冇撚比錢人 憑咩叫人賠錢
知唔知「合約」同「同意書」嘅分別???
加埋deepfake
我想帶出嘅就係如果電影公司想保障自己大可以立一份有法律效力嘅合同,但係佢哋冇選擇咁樣做就要承擔自己嘅後果啦
係咪發達大計
一蚊都唔比人
但人地違約唔拍就要賠錢
做老臨都有幾舊水車馬費啦
何況主角
想免費攞人着數衰咗,就變成今日咁囉
套戲拍得好唔好 同 拍戲過程有冇犯錯,係兩回事黎
果間係學校
唔係電影公司
香港電影公司唔會開依類戲
佢哋努力就衡量
人哋反對就小事
痴撚線
阿雀訪問
願意上鏡的原因,很單純:「通告通常有選擇的,而那時我和父母都想着一定要同意——讀書又不叻,被退學就麻煩了,學校叫到拍就拍啦。」
事實的確係咁

點解咁傻嘅事都有人去做
就係因為當時佢哋用幫學校籌款嘅名義去引人落疊囉

然後個導演又係學校嘅師姐
講到成件事好正義咁樣
咁到俾佢嚇疾就算拍唔拍都應該升唔到
咪姐係想用多數壓死個學生,不過個學生真係叻,冇因為對方既地位就範
實然不等於應然
唔係你做得多,錯嘅野就變成正確,只係代表成個system都錯
依家係電影公司/ 拍攝單位同學校合作
然後學校比同意書學生佢哋簽
影公司如果驚有風險,其實可以叫學校賠錢囉?
然後學校再追學生賠錢
簽合同就唔係「紀錄片」啦
你用張大導一樣都搞唔清件事錯咩
乜野呀
要一頁紙淨係consent form
唔會contract 邊乜度有違約條款
佢地都知道張通告冇用先會係2021年想補張授權書
D學校最鍾意就嚇D學生㗎啦
當人ON9咩
軟咪話拍依D野有助操行
硬咪唔配合就玩針對
通知書度寫,如果你完成拍攝,或者之後反對演出就要陪錢
同普通演員合約一樣咋嘛
乜野呀

一頁紙淨係consent form
contract 邊乜度有違約條款
佢地應該感覺到有幾個會想退,咁唔掂,怕變破窗現象,先要全部女仔行到最後,否則,一個退咪退囉。
賠乜鳩錢,咁講即係一開始就想公映?即係呃鳩學生落疊
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E7%B5%A6%E5%8D%81%E4%B9%9D%E6%AD%B2%E7%9A%84%E6%88%91#%E5%A5%AC%E9%A0%85

紀錄片可以係電影,但係電影唔一定係紀錄片
佢係一套紀錄片形式嘅電影
你睇吓呢套電影攞咗咩獎先啦
我意思係"如果"電影方想保護自己可以定立Contract
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞