英華現任校長暗示主角不守承諾?

407 回覆
1194 Like 35 Dislike
識字既仆街
如果我係PR我應該係幫電影公司啦
錢有時當然可以解決問題

但今次件事黎講

將心比己,如果有人中一同你講會紀錄你整個中學生涯,包括私人生活,然後製成紀錄片公映

你嗰六年會點過?

一早講明會公映同「拍條片校內籌款」係兩回事,唔一定係俾錢可以解決既
又係個鐘志光式分紅terms

真係睇到都………..
如果你從如果你從倫理上面講
電影公司應該剪完第一個version要俾學生睇返先
剪到大家都滿意為止
而唔係過咗電檢先俾佢哋
就算所有學生都同意公開,都應該俾返錢佢哋啦
所以就話今次事件
係建基於痛苦同不公義之上
你loop下出面post同埋睇下阿聆篇萬言書
知條片係為學校籌款先拍
亦講咗學生拍攝期間已經想停外加唔想公映
全部同錢無關
唔好乜都同錢字拉埋一齊講
早幾個post 有舊生講
呢間都幾鼓勵學生 思考同討論
算係開放

只係呢單野搞到太柒 為咗錢癲咗
真係好衰 學校大石壓死蟹
都話為錢做事嘅人都多數企係張大盜果方
睇下作仔就知
你有冇見到harry potter嗰堆細路有人跳出嚟話有問題?
你連拍戲同拍紀錄片都未識分
合約都未掂過你就收皮先啦細路仔
其實好有意義
不過拍到自己衰野咪唔想出
拍既咪得幾個 唔通其他全部寫花
睇咗呢套戲嘅人就會明,點解佢會而家先來出聲
你意思係個導演唔係為左錢?

我理解就係導演係校友
幫母校製作一個記錄片
無咩問題…學生無錢出力
大家又有新校舍用

我只能夠話導演不「只是」為左錢
而係借幫母校「同時」搵著數
你諗下10年前如果無諗住商業化
點解要係同意書話會公開、甚至係海外公開?
商業化就已經係錢

另外作為學生,師姐同你地拍左10年野
唔會傾計?理應10年大家都變好朋友
而唔係今日咁既關系

另外單純籌款點解要囉去參展?
結果囉左個獎,就算唔係為錢都係為名啦
之後係戲院上影,落巴士廣告黎d都唔係錢?

如果你講學生
當然學生唔係為左錢
佢地係一心想幫學校
所以一路都唔出聲
之後發現原來有人用黎賺錢緊係要出聲

做人做事其實最好係double win
所以我覺得學生被利用黎賺錢都應該分番少少
當賠償又好、揞口費又好
當然最理想係大家一早有共識

現在搞到咁,學生受傷
我覺得電影應該賠償精神損失比d學生Tim
我唔否認黎套野既教育義
人之常情姐,比人影佢食煙又前男友比晒人睇JM9
即係 plan a, b, c

度唔掂既就唔好拍/出街,以免承受good will/ 錢銀上損失,甚至乎係刑事或者民事上嘅法律責任
我估係為名
以我理解,就算票房過千萬,都係發行商食大份,
就算張導唔收錢,無咩可能成棚人義工
學校唔會分得幾多

講錢,校長、老師唔會有得袋
但名氣、光環係好大誘惑
你睇返出事之前,連登都一面好評
外面幾BUY「用愛浸死」
仲真係分分鐘有機會變「最佳電影」
未來十年收生都可能改善
而當中「最壞」、「最慘」既兩個都同意放映
不如照去馬啦

點知真係有個出聲反對
咁仲係紀錄片
學校通知書=/= contract ,冇民事責任

同就算係contract,事主一過咗18歲就需要重新簽過一份新合約
準備好spin and blame the victim

年青是原罪
咁使鬼plan 總之有咩事就拉倒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞