100萬円三個月日本周圍走之旅

613 回覆
1008 Like 38 Dislike
好羨慕ching可以有咁嘅行動力去實行 我都好想去日本玩夠3個月

識人吹水,佢話佢個朋友又英國,10月左右飛咗日本,到家陣都未返....

share個post比佢睇先,有無得相認呢
宜家2個月
咁我3個月後再返來睇
應該有排都未po完
樓主可唔可以講咗三個月加埋去咗邊啲地方先?
旅遊嘅短期滞在好似就係入境90個月,你玩到盡
我嚟緊都想去日本旅居3個月有冇咩tips/嘢要注意
到底有幾多香港人餓日本旅行餓到要去3個月先肯收手
繼續香川嘅行程

烏冬走唔甩啦

去咗行金刀比羅官 我前一日屋企人仲同我講一定要行到最高座廟
對於前一日行完山嘅我黎講實在太easy

行完金刀比羅官就搭咗一個鐘船去咗小豆島 不過去到已好晏冇乜野睇 叫做去咗呢個健力士世界紀錄望望

回程坐咗隻Pokémon船
最後一日係香川 前兩日體力勞動得太緊要 所以決定係市中心hea下算

勁好食嘅炸豬排

上咗個免費嘅觀景台 係高松站隔離

高松城

香川縣最後一餐烏冬

食完餐中華料理又要起程

買咗廣島 山口 4日jr pass 咁大個仔第一條搭新幹線

原爆遺跡

唔係太出色嘅廣島燒
去日本真係好簡單 唔似去歐洲咁要擔心好多野 有機會真係要試吓
我11月飛 相認唔到
去咗邊玩呀 不過我覺得一月二月呢啲時間冇乜風景睇 雪自己又唔太好
東京 大阪 京都 奈良 神戶 高松 廣島 岡山 差唔多全個九州 金沢 軽井沢 高山 名古屋 新潟 河口湖 唔知有冇miss到
去咗81日 真係用到盡
其實真係冇乜需要注意
而家日本多咗好多地方比卡 連現金都唔需要帶咁多
我個人比較鍾意住新嘅膠囊酒店多過傳統酒店 啲野新得黎又靚
我玩得好hea咋 因為主要想俾自己休息下
環左個九州,去左山陰山陽五個縣,金沢白川鄉高山富山,名古屋伊勢鳥羽志摩,大阪京都

老人家玩唔到咁chur

個人黎講幾鍾意睇雪,但太大雪就不了 咁唔好彩喺山陰嗰幾日撞正十年一度寒流,啲車完全停晒
lm 我都係辭咗然後走咗去歐洲
難得買咗jr pass梗係唔好晒 一野新幹線落咗小倉

小倉城

好邪惡嘅海膽牛肉飯 2000羊有找

見要比錢冇入到去

門司港

関門橋

行到咁上下搭返火車返門司港

去到門司港搭咗過下関 咁啱撞到有文化表現

旧下関英国領事館
三個月一共買咗幾張pass?
lm
繼續新幹線行程

唔好食嘅燒牛肉丼

岡山

啱啱復修好同埋開放嘅岡山城

後樂園 秋天去真舒服到不得了

一人燒肉之後就返返廣島了
其實啱呀 去旅行就應該係慢慢黎 休息下 你同我去啲地方都幾似
上星期大雪到傻咗 真係搞唔掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞