100萬円三個月日本周圍走之旅

613 回覆
1008 Like 38 Dislike
總有機會嘅 真絲本身住日本?
Language exchange咋
終於得閒追晒post
而家喺英國如果去日本應該最少玩兩星期,不過唔會去到樓主三個月咁癲
同年紀大對食無咁大要求(所以先嚟到英國)
加上去過日本幾次對主要景點無咁大興趣
我如果再去主要係會買野同浸溫泉
其次先係去無去過既日本有特色地方
野食真係無咩所謂,唔會排隊食野
Here is a sample itinerary for a 3-month trip to Japan with a budget of 1 million yen:

**Month 1**
- Day 1 - Arrival in Tokyo
- Days 2-7 - Tokyo Sightseeing (Tokyo Tower, Shibuya Crossing, Harajuku, Tsukiji Fish Market, etc.)
- Days 8-14 - Kyoto Sightseeing (Fushimi Inari Shrine, Kiyomizu Temple, Gion, etc.)
- Days 15-20 - Hiroshima and Miyajima Island
- Days 21-28 - Osaka and Nara

**Month 2**
- Days 1-7 - Hokkaido (Sapporo, Otaru, Lake Toya, etc.)
- Days 8-14 - Nagoya and Takayama
- Days 15-21 - Kanazawa and Shirakawago
- Days 22-28 - Kyoto

**Month 3**
- Days 1-7 - Tokyo (Ueno Park, Meiji Shrine, Akihabara, etc.)
- Days 8-14 - Mt. Fuji and Hakone
- Days 15-21 - Nikko and Yamagata
- Days 22-28 - Back to Tokyo for shopping and relaxation

The budget of 1 million yen should cover accommodations, transportation, food, and other expenses for the entire trip. However, the cost may vary depending on the type of accommodation, food and transportation options you choose.

Note: This itinerary is just a sample and can be adjusted to fit your personal preferences and interests.
英國去嘅三星期至一個月差唔多啦
慢慢遊舒服啲嘅 日本啲主要景點真係好多人
野食就求其都比英國好 冇乜所謂
Ai真係好鍾意sightseeing 名古屋同高山都可以去到6日 富士山同箱根都6日
佢冇九州東北,你見佢講嘅地方全部係鬼佬景點。

冇畀指定日子時間即係冇祭典花火等活動同天氣季節考量,但係又唔係順著玩,係咁彈上彈落。已經唔係冇2021之後嘅資訊咁簡單

之前試過叫佢幫我plan行程,關西7日遊突然間中間有一日青森
唔知copy咗邊本過期旅遊書 關西跳青森都夠顛
6月又去日本了 今次去3個星期玩返北海道同青森
睇吓到時繼唔繼續出遊記
我十月都可以去東京睇我繆了
21日 pass 係時候出動?定係搭船?
可惜而家先決定去 如果唔係都想抽下
冇咗fans club先行都應該幾難中 雖然有都唔易
可能開14日 21日真係唔知仲有邊度去 想開green car試吓有幾大分別
添少少多7日喎,個價係遞減,好難唔買

玩落秋田山形新潟之類,總有地方去嘅,甚至由東京玩起,唔使再買內陸機,就返個天氣唔使咁凍啱啱好
應該有一個星期會base東京 如果唔係真係平到60000羊
反而有啲想去長野
樓主今次幾錢機票?
今次試唔試大背囊
上落走佬夠晒方便
聽過有人去旅行著就爛嘅衫,著完一嘢抌咗佢

另外如果可以就久留一間住宿,租 airbnb 搵有乾衣設備嘅屋更好,咁就有時間洗衫晾衫。同埋帶定乾淨嘅大垃圾袋袋污糟衫。
巴打買咩航空公司
機票幾錢

英國去
我都有諗過之後去瞓車,但係唔係咁容易指定車款。有啲 k car model 凳可以完全摺平,舖睡袋就瞓得。巴打有冇 k car model 同租車公司推介?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞