連登攝影交流區(2)

444 回覆
15 Like 2 Dislike

影乜
唔知主體係乜
求建議
係咪無乜主體
第一張個主體係坐喺度個人?有保護色喎。

第二張主體??

新手求評
頭兩張死黑太多

第一張唔知主體係咩,二嚟舊前景個石等太搶眼,close up返推推暗位可能好啲

第二張,人同背景都偏暗色tone冇對比好難睇得清中間係咩,可以中間下次揾反差大既場景影(就好似第一張),咁主體就好明顯。

第三張,我幾鐘意,引導到個人到,但下次可以多啲用tele ,太wide反而太多元素

第四張,城市可以放到中間會工整好多(當然如果當時有火燒天show多啲都ok)

加油
明白,多謝師兄下次跟住你講影多幾張
Ching 影嘅相都好有喜感

隧道個壓迫感同埋人來人往嘅動力
比起隧道既壓迫感張相唔水平既壓迫感重犀利
師兄強迫症?
有人whatsapp問你到邊?
水平分界唔好長期中心位,好悶....
求屌

第一張

新手求評
玩光影就執下相處理下光位暗位既對比度,手機auto比唔到呢想創作你。

好似第一張咁光位爆曬暗位又唔夠黑,唔係逆光就叫玩光影,觀察多少少影既形勢先放機位。

要注意4邊入鏡既野係咪有用,無既會令畫面太亂,less is more。

345呢d無咩問題,不過睇完就無咩感覺,你搵同元素既影好多咁拼貼成一齊先會突出到個美感。

機場都係先搵好背景,左邊個條柱好阻礙,你企右幾步可能已經避左,等到入鏡既人行得齊整,或者人物有趣生動先影,咁樣張相先會有趣。

6呢張就係貪心錯,影個阿叔有乜為?唔會令張相靚左,影相等於畫畫既心態,要靚唔要多,唔關事既一律可免即免。
多謝師兄詳細comment,會再實踐多啲less is more
我都分享少少睇法
好似你1235呢幾張前景都佔太多空間之餘同時又冇重點(冇野睇)
稍微crop一crop都會好少少
其次就係除非你有idea想透過斜構圖表達
否則我會建議拉返直啲相
而家啲相有少少感覺係約咗個friend係某個地方等
然後你影張相比佢睇你企咗喺邊咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞