連登攝影交流區(2)

652 回覆
21 Like 2 Dislike
令我諗起伍sir講嘅一樣嘢,街拍梗係近距離影,遠距離喺對面馬路影過去其實曬氣。
伍sir抄前人講啦
Robert Capa講先
咁佢都話哩個唔係得佢咁講
唔係無故事內容, 係太多野太深入而又冇引子去表達. 啲內容其實係要簡單咁係張相表現出來, 即係影隻貓貓好靚咁行街, 就係張相運用你有既攝影知識減去其他唔關事既野好純粹咁去表達佢出來.

即係你覺得個光影靚, 你應該集中去呈現啲樹影, 唔要個兩個人 唔要啲鐵閘, 唔要所有唔關事既野, 又或者大叫一下等個兩個人回望去表現光線既方向...等等....
唔影過又點知唔得先, 學攝影冇一步到位, 過程先係自己得到既技術, 等人試下先啦,

街拍都可以有特寫都需要長焦, 唔一定係影單人同個環境之間既氣氛先係街拍, 也可以係用長焦影成條街同一群人, 唔同焦距唔同環境表現既野都好唔同, 但咩時候用啲乜就要自己親眼影過先掌握到.

師兄,早晨,美拍
想問吓剪影嘅話呢幾張如何
個人覺得景可以再乾淨啲同埋太多死黑
講feel我鐘意第二張有少少灰,但右上啲葉係敗筆
突顯唔到主體嘅輪廓,如果個景就唔到嘗試運用下鏡頭焦距,譬如廣角之類

新黎

日本好似係隨手影都已經好靚
顏色上睇落舒服 但睇你呢幾張相 我覺得香港都影到
香港又唔係無沙灘無樹無花 你唔講我唔知係日本影
第一同第三張冇乜重點 唔知睇邊度好
第二張得半個頭?
第四張可以引導我望向山 都叫唔錯
有興趣影相可以學下構圖先
呢張位為例 唔知望邊度好 冇eye catching位
啲樹擋住個天空 個天空得返三分之一
如果想影天空 可以考慮打直影咁計 三分二留比天空 三分一比地下
你好似又啱,但香港好少呢啲花同埋電車,
不過影香港又真係好似唔使講都睇得出。
同樣都係用菲林影,香港個感覺唔同啲。
你咁講都啱嘅 香港又真係冇呢架電車同呢啲樹

咁大聲話比人知自己係白卡
構圖結構又幾穩定喎.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞