連登攝影交流區(2)

492 回覆
15 Like 2 Dislike
出相去reddit嗰啲算啦
我唔用social media
所以我撐師兄响度放相交流下
呢到咁多痴線佬
其實大家點樣睇構圖,揸住部機影咩都覺得靚,返嚟down返啲相就會唔知自己影乜鳩
影咗幾耐?
唔好down番d相黎睇
個零月

喺日本買機,逼不及待影過吓啲新宿夜景,最終幾不堪吓,仲要夜晚唔知點balance光圈同ISO,構圖不知所謂又好似影碳

同埋買咗支長鏡,但係買完唔知影咩

直出?好多位好黑,冇拉返啲光上嚟。
最尾果張又太暗。

跟返教科晝啲九宮格構圖,影光景好多時用引導線構圖。影多幾年就會發現有咩唔對路。
日本嗰2張較過,其他都冇執過直出,但係都真係投降

考完試得閒去試吓玩吓 thx
新宿果張你表達啲乜?定純粹去旅行見到嘢就影?電車就新果座樓佔太多,果座樓其實冇乜意義。但整體啲構圖好亂,顏色又唔突出到電車,但又唔係成張相一個tone。
去旅行心情靚做咩都正
其實真係揸住部機周圍行住影,冇話特登要啲攝點影相咁
enjoy
瀑布果張幾靚
水唔夠滑咁叫靚

下面張爛地一塊

水一定要滑?
大自然塊地唔係咁係鋪磚?
你是對的
唔使理哩條友。
事實上個瀑布型態好靚,光影亦都好靚
呢個諗緊係咪要用遮光鏡長曝先影到滑啲嘅水

不過我仲用緊枝28mm kit 鏡學緊
遮光鏡?

我插句咀
較到最細 ISO 64/100
收盡光圈 ex f22
B 快門 (或者3-10秒, 睇日光而定)
應該影到你講嘅流水絲滑嘅形態

Btw kit 鏡九乜嘢問題?
仲要 28mm 添
可能縮到16都夠,22畫質可以衰得好緊要
不過水流得快可能1秒都有唔錯效果。

btw,佢應該想講減光鏡,nv filter。
減光就係減少入光量,遮光係直接去到冇光或接近冇光。
我用zfc 最盡f16 iso 100

結果會過曝到白晒
搞乜鬼Nikon機會無iso64? (雖然 100 同64 差少少)
師兄可能隨身有ND filter可以試下

我反而心郁郁想改部舊機仔玩 UV / infrared
少咗顏色 d details 完全係另一個世界咁
好似呢張infrared相咁

原圖出處https://www.flickr.com/photos/donkom/14352785761
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞