連登攝影交流區(2)

652 回覆
21 Like 2 Dislike
張相光影構圖係有思考過既。。,但可以鍾意既位係邊度? 欠缺左個內容意思。或者你自己講唔講到先

呢類光影捕捉,通常可以捕捉到啱啱好既時刻。 什至係錯視構圖。 主要係運用日光帶來既強反差,係生活中剪裁出一個特別嘅意思。。。

識得依據個光線去搵構圖,其實叻過好多人了 。 繼續影多啲試多啲。 影夠幾千幾萬張,睇得夠多你就知邊啲好,邊啲係自己鍾意既野。暫時你差呢啲快門經驗值姐, 你一日影幾多張先

屌細力少少
驚咩嘢, 影得算好啦。

第一張貓背景夠特別,襯托到貓貓斜斜地既頭,平衡到貓貓視線。 而勉強都唔算係影響到主體。整體上搶到第一眼人睇

第二張 前景水景 中景石景 後景樹林 分佈平衡 ,景物沒有特別互搶。 而且係畫面上只有單色tone, 低反差, 多景物,多線條…等等要係密林之中要用廣角去影出呢啲各個要素都平衡其實都唔係咁易,要影都係有一定功夫既攝影眼先掂。

第三張,個畫面平衡一樣都係高質,畫面所有景物平靜而雅致地落在畫面不同地方。 而且天窗高光光線引導到畫面中央的梯,梯級再引導視線到地面各個事物。

最後一點就係

大師唔好扮新手好冇。
第一張真係堅難,第二三張都話可以慢慢諗,慢慢試。
隻貓個動作真係一閃即逝,而且個動作唔係平時自然嘅姿勢,隨時等一日都未必會再做一次。
想知kenko No.5 blackmist大約等於幾多級?
同H&Y又有咩大分別?
多謝你好有心!你嘅建議對我好有用,小弟會繼續努力
其實影貓我覺得都幾難,一係唔彩你,一係一嘢就衝埋嚟典你隻腳,嗲你。如果用85mm以上拉開距離,又好似唔夠過癮唔夠親近。
認同 因為小弟有養貓 返工附近好多貓畀我撚 同貓可能易啲親近
我以有都有養貓,但佢唔鍾意俾人影。
但街外啲貓一嚟就典你黐住你,連影都影唔到。
求指點
我覺得影貓最難係因為要低光環境令佢個瞳孔放大啲變相就要高ISO或者用大光圈
又容易手震走焦
我未養貓之前都成日影街貓
用菲林影貓真係好講耐性
有時影一張等佢望鏡頭
可能要等幾分鐘先㩒得落手
如果佢唔驚你嘅可以等耐啲行近啲
抱歉比較多黑白
因為通常自己沖比較方便

黑白

即影即有

彩色

到而家自己養咗隻貓之後
就好少機會出去影街貓了
因為佢變左我嘅Model

構圖結構失去平衡, 例如第二張第三張第四張既前景比例太大而且太BLUR, 失去細節, 掌握好景深什至是超焦距, 畫面上可以有更好發揮. 但留意返構圖光暗既比重, 例如第一張整個畫面對比度太窄, 令人唔知由邊度可以開始睇起.

可以看出構圖係有思考過, 構想係充份, 但對於畫面主體意義理解能力既再練習.

可以推薦你睇下參考下川內輪子 https://www.instagram.com/rinkokawauchi/
多謝師兄
主子好可愛我又出賣我家主子先
唔知點解第二張下面會變咗灰
不過都係影得差㗎喇

自知構圖唔太好
嚟緊會不停擺相畀大家屌下
依排都見過幾張圖係變咗灰,唔知連登乜事
的確呢張相係無故事內容可言
我咁啱經過隨手影一張 覺得啲光影幾靚
睇嚟要多啲思考下內容性
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞