連登攝影交流區(2)

652 回覆
21 Like 2 Dislike
好暗

你用咩機?
暗未必關機事嘅
佢setting問題啫
都想知
我都想
一齊等下
岩岩玩無兩星期
新人求教
可以點樣有故事啲

影之前諗下,想影乜主題,背景係乜,主題同背景有乜關係,俾到個咩感覺你?

之後諗下點樣突出哩個感覺。
呢樣有啲難 我影景果陣 會比較難有呢種感覺
影貓狗人呢啲會容易啲
巴打影景果陣可以點樣諗到主題?
咁多位師兄請問你地用咩執相
影景當然會難,但你一個大景,有山有海,有屋,咁邊一樣嘢你係想表達多啲?

又或者影城市景,會唔會一個大景當中有一啲building係比較出名?將佢放返近少少
可能我真係唔識 成日都覺得啲景好死
今日出去影相 見到有山有海 但無咩重點成件事
又無咩有開花 or 有啲咩突出既建築有顏色
影完一張望番 自己都覺得無咩意思

城市景我都試過 會比較客易啲
但要去到啲小巷果度搵野影
影building 呢樣 可能我未見到好多
暫時未有一種會令我停低想影
係香港呢度既話
岩岩玩無兩星期
新人求教
可以點樣有故事啲

影之前諗下,想影乜主題,背景係乜,主題同背景有乜關係,俾到個咩感覺你?

之後諗下點樣突出哩個感覺。
影貓狗人呢啲會容易啲
影景當然會難,但你一個大景,有山有海,有屋,咁邊一樣嘢你係想表達多啲?

又或者影城市景,會唔會一個大景當中有一啲building係比較出名?將佢放返近少少

下面我補充一啲,例如去日本我去shibuya sky天台,高又視嘢廣闊。但我就唔係咁鍾意,因為東京鐵塔勁遠勁細。咁你一個大景,純粹下面好多屋,咁就唔知有咩重點。又或者去度度大城市嘅高樓大廈天台影返落去都差唔多。
exactly
完全係我影香港城市景果陣既諗法
效外風景咪用下光線,日出日落,用下引導線(海岸,河流,公路)
影貓狗人呢啲會容易啲

可能我真係唔識 成日都覺得啲景好死
今日出去影相 見到有山有海 但無咩重點成件事
又無咩有開花 or 有啲咩突出既建築有顏色
影完一張望番 自己都覺得無咩意思

城市景我都試過 會比較客易啲
但要去到啲小巷果度搵野影
影building 呢樣 可能我未見到好多
暫時未有一種會令我停低想影
係香港呢度既話
外風景咪用下光線,日出日落,用下引導線(海岸,河流,公路)
但你啱啱玩,我都係建議你乜都影下,其實係要熟練返相機嘅功能同限制,又學下點樣構圖同睇下邊啲靚光。仲有,就係後製嘅能力,photoshop真係要慢慢去學。

影幾年之後(有天份可能可以更短),可能會先做好構思,堪察等等嘅前期工作,先真係去實行你嘅構思(影相同後製)。
果個景真係無咩呢啲 同埋果陣陰天都無日光睇
功能呢個仲真係摸緊 ,限制呢啲都慢慢感覺到
因為我用定焦 都知道有啲咩係支鏡既極限
唔同 filter ,white balance ,對焦點呢啲都摸緊
所以我so far都係用緊全M mode 幾鐘意慢慢對焦呢件事
係有時侯有啲突然既𣊬間無捉到 少少可惜
構圖呢啲都未認真去睇去學 ,反而後製係我最少考慮既野
可能我人比較懶 , 但我都努力摸索緊
希望有日可以做到隨心影都係一張靚相既境界

想大家評下
lightroom
真係覺得ok嘅lightroom執咗初步,再入photoshop搞,selective colour執色真係好好多
啲色同構圖都好靚

新手影極光
最後嗰張好夢幻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞