連登攝影交流區(2)

445 回覆
15 Like 2 Dislike
加油,影多啲就會進步
第一張 係想試下直接用前景crop構圖出嚟(都係學啲youtuber) 咁啱見到個學生睇緊notice broad 就影低咗
第二張 純粹見個光影contrast幾靚 就等到有人行過中間先影
btw多謝大家意見
認真答你
第一張 1/10
假設個畫面真係好值得影
你覺得咁樣用前景擋咗仲睇得到個notice broad咩
呢個構圖方法冇錯 但唔係有理無理求其搵啲嘢放係前面擋住就係
前景同後景之間嘅關係都好重要 而家表達出嘅關係就好似偷窺咁緊
最重要係 個場景唔靚亦唔值得影 要影都唔會咁樣影
第二張 0/10
唔知個光影靚喺邊
如果你夾硬要影 (假設個現場真係好靚)
建議你crop一crop 而家個感覺係好多多餘無謂嘅視覺要素

想試下用剪影突出個女仔一個人同部單車,但係我營造唔到上面巴打講果種有主旨想表達嘅感覺,其實係唔係技巧上欠缺左啲咩
我覺得你有意識知道自己做緊咩影緊咩
已經係邁向識得影相嘅第一步
單論呢張相 環境其實係比較差同亂
你可以見到剪影嘅兩邊係有好多野會擾亂視線
個剪影頭上直情有把劍插落去 單車嘅剪影都冇辦法完整地見到
俾我應該唔會影呢張相
但係如果一定要影 咁可能行近多兩步
睇下有冇其他角度啲剪影可能更加清楚
俾新手一個建議:
唔好亂試複雜構圖 先嘗試一張相影清楚一樣野先
搵/創造乾淨嘅背景係最簡單嘅方法
多謝巴打
快門慢少少
等主體外嘅人有d motion blur

Crop tight 少少
wide係難處理好多

D色後期執少少 有d太生

左上個廣告太清
如果畫面上嘅字太清太完整
會好吸引人去閱讀 盡量要避

前排去旅行影
hi 塞尚巴
真係無諗過慢快門處理
但係色太生係指太淡?太刺眼?
呢個get唔到
多啲出街影練膽
慢快門影
你係打算手持定落腳架?
要幾秒快門先有可見嘅motion blur?
左右兩邊嘅人其實都係半停頓嘅身體動作喎
俾你手持影到左右啲人motion blur中間個主體都唔慌清
定係你諗住影呢張要落腳架
鳩嗡唔洗本
好似杜sir啲戲咁構圖
隨手影!
靚呀巴打
個人幾鍾意呢種抽離人群嘅feel

影到咪影囉 咁大反應做咩一個概念姐
同埋我係寫慢少少
不過睇黎你係有d障礙
你舉啲例圖光線環境同原圖差天共地
反駁你係因為你鳩嗡誤人子弟囉
係你自己講要有motion blur
請問兩個停車狀態唔郁嘅人要幾慢快門先可以有motion blur呀
乜料慢少少快門 同光線有咩影響?解釋下
你話會過曝就話姐大佬
其次 我唔知你點理解人地係郁緊定係停車
如果係停緊車咪算數囉 如果係郁緊咪影囉
點誤人子弟法
多謝你!抽離人群呢個形容唔知點解我覺得好搞笑,你係第一個咁講
ching做私家偵探?
1萬個followers但一個我同佢common follower都無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞