【LIHKG】【Indie】此時此刻,你在播放哪張專輯X

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
其實我無咩點聽mono
如果依個假唔流湊小朋友
我真係想試下由東京渣車去北海道
想試下連人帶車搭ferry
不過一拖一大三細四個塞豆窿
都係搭飛機再租車算...

MONO - REQUIEM FOR HELL

聽一次就封印系列
早知連包裝都唔拆上網聽左先

咁差咩 不過呢隻係冇咩驚喜, 穩穩陣陣

只係覺得 For my parents 後佢地開始陳腔濫調
對佢地失左興趣
其實you are there 後已經 有d行錯左
愈來愈soundtrack
跌左入依賴melody個陷阱到..

咩係依賴melody???

我覺得呢隻碟有d歌幾repetitive, 一兩個melody 係咁重覆拉到十幾分鐘

可能巴打係咁嘅意思

好多時旋律比較抓耳,我地好容易會誤會佢係一件好嘅音樂作品。

呢隻碟旋律都好靚, 但就冇好似mono 咁outstayed its welcome

btw 今日係佢地第一次來港十週年, 有冇巴打當年有去

依隻好渴市 隊band產量又少 之後果隻又麻麻
隻碟一 vinyl reissued 鹿仔即刻拉大隊中伏
講坊間listing 冇頭五都top10

不要再說了

咩事
THE CLIENTELE - SUBURBAN LIGHT

Indie Rock/ Indie Pop

Alasdair MacLean
即係一句melody loop成首咁?

呢個係最佳例子:

https://www.youtube.com/watch?v=s86Mwmm9RoQ&list=PLI5eMDYVl2wPTPzzZPIckjhL24KQpFLoF&list=PLI5eMDYVl2wPTPzzZPIckjhL24KQpFLoF&list=PLI5eMDYVl2wPTPzzZPIckjhL24KQpFLoF&list=PLI5eMDYVl2wPTPzzZPIckjhL24KQpFLoF&list=PLI5eMDYVl2wPTPzzZPIckjhL24KQpFLoF&list=PLI5eMDYVl2wPTPzzZPIckjhL24KQpFLoF&list=PLI5eMDYVl2wPTPzzZPIckjhL24KQpFLoF

但依個都可以係一種style黎播

我唔係講緊依樣野
你地繼續啦 .....

起鋼做咩

我個解讀咁完美都唔啱?

我講唔好依賴melody 跟住變左melody loop
你個解讀好完美
但另一個就你誤會黎

個人觀感既野就當我錯啦完啦好嘛

呢個係最佳例子:

https://www.youtube.com/watch?v=s86Mwmm9RoQ&list=PLI5eMDYVl2wPTPzzZPIckjhL24KQpFLoF&list=PLI5eMDYVl2wPTPzzZPIckjhL24KQpFLoF&list=PLI5eMDYVl2wPTPzzZPIckjhL24KQpFLoF&list=PLI5eMDYVl2wPTPzzZPIckjhL24KQpFLoF&list=PLI5eMDYVl2wPTPzzZPIckjhL24KQpFLoF&list=PLI5eMDYVl2wPTPzzZPIckjhL24KQpFLoF&list=PLI5eMDYVl2wPTPzzZPIckjhL24KQpFLoF&list=PLI5eMDYVl2wPTPzzZPIckjhL24KQpFLoF

我唔係講緊依樣野
你地繼續啦 .....

起鋼做咩

我個解讀咁完美都唔啱?

你個解讀好完美
但另一個就係誤會黎

我覺得呢隻碟有d歌幾repetitive, 一兩個melody 係咁重覆拉到十幾分鐘

可能巴打係咁嘅意思

呢隻碟旋律都好靚, 但就冇好似mono 咁outstayed its welcome

不要再說了

咩事

洗唔法我貼一貼出黎逗你開心下?

呢個係最佳例子:

https://www.youtube.com/watch?v=s86Mwmm9RoQ&list=PLI5eMDYVl2wPTPzzZPIckjhL24KQpFLoF&list=PLI5eMDYVl2wPTPzzZPIckjhL24KQpFLoF&list=PLI5eMDYVl2wPTPzzZPIckjhL24KQpFLoF&list=PLI5eMDYVl2wPTPzzZPIckjhL24KQpFLoF&list=PLI5eMDYVl2wPTPzzZPIckjhL24KQpFLoF&list=PLI5eMDYVl2wPTPzzZPIckjhL24KQpFLoF&list=PLI5eMDYVl2wPTPzzZPIckjhL24KQpFLoF&list=PLI5eMDYVl2wPTPzzZPIckjhL24KQpFLoF

我唔係講緊依樣野
你地繼續啦 .....

起鋼做咩

我個解讀咁完美都唔啱?

你個解讀好完美
但另一個就係誤會黎

係我講melody loop先嘅, 我錯

可能巴打係咁嘅意思

不要再說了

咩事

逗我開心吧!

不要再說了

咩事

逗我開心吧!

佢唔會係買錯咗佢哋第二隻碟當debut掛
洗唔洗post我女神緩和下大家緊張嘅情緒?
呀屌

我地緊唔緊張你都係瘋狂貼嫁啦
呀屌

見識少,咩嘢來的?
咁你有咩唔依賴melody既 post黎領會下
呀屌

我嗰隻都係兩隻色, 但就兩隻都近似紫色
呀屌

見識少,咩嘢來的?

問鹿仔
呀屌

屌你老母

我地緊唔緊張你都係瘋狂貼嫁啦

通常唔係我主動講先架

https://youtu.be/WGIWLiO5058
佢地隻remix碟幾時出
由我啱啱入黎呢個post講到依家都未出
關於我同Yndi Halda嘅傷心往事
唔好再提

嗰幾百蚊大家就當跌左
我舊年喺東京睇完佢地就當各不相干
唔好再提

嗰幾百蚊大家就當跌左

你有你嘅生活
我有我嘅忙碌
唔好再提

嗰幾百蚊大家就當跌左

對唔住
THE CLIENTELE - SUBURBAN LIGHT

monday monday monday oh monday's rain

monday monday monday oh monday's rain

幾時先落雨
好熱
Sunkyeol
Radicalism Is a Relative Concept

https://sunkyeol.bandcamp.com/album/-
#korean shoegaze
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞