【LIHKG】【Indie】此時此刻,你在播放哪張專輯X

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
舊post
https://lihkg.com/thread/315368?ref=ios

討論風格包括:
【Indie-Rock】【Indie-Folk】【Indie-Pop】【Twee-Pop】【Alternative Rock】
【Post-Rock】【Post-Metal】【Post-Hardcore】【Post-Grunge】
【Post-Punk】【New Wave】【Electronic】【Grunge】【Lo-Fi】
【Shoegaze】【Dream-Pop】【Noise-Pop】【Psychedelic】【Britpop】
【Modern Classical】【Ambient】【Synth-Pop】【Chillwave】【Experimental】
【Prog Rock】【Math Rock】【Slowcore】【Emo】【Glam Rock】【Art Rock】 【Hip-Hop】AND MORE.......

支持購買正版:
Zoo Records
http://www.zoo-records.com

White Noise Records
http://www.whitenoiserecords.org

Kubrick
http://www.kubrick.com.hk

1st Rule: You do not talk about 汪明荃
2nd Rule: You do not ask what is Indie

1st Rule: You do not talk about 汪明荃
2nd Rule: You do not ask what is Indie

What is 汪明荃

咩係indie?

indie = independent
獨立音樂,即係指唔經(他人)唱片公司,由創作人自己(或創作人開立的公司)所發表嘅音樂 如果用Spotify,可以係專輯拉到最底,會見到張專輯版權係唔係歸創作人所有

after IX posts, we finally have an answer...[/quote]
原來大家聽咗咁多indie歌,玩咗咁多indie驚都唔知indie係乜
indie係反攏斷概念嚟,唔俾啲大公司攏斷市場,幾廿年前已經開始有人自己出碟,而家科技進步,個個人都可以自己錄歌發佈/賣錢[/quote]
from米水比巴打

咩係indie?

indie = independent
獨立音樂,即係指唔經(他人)唱片公司,由創作人自己(或創作人開立的公司)所發表嘅音樂 如果用Spotify,可以係專輯拉到最底,會見到張專輯版權係唔係歸創作人所有

after IX posts, we finally have an answer...

原來大家聽咗咁多indie歌,玩咗咁多indie驚都唔知indie係乜
indie係反攏斷概念嚟,唔俾啲大公司攏斷市場,幾廿年前已經開始有人自己出碟,而家科技進步,個個人都可以自己錄歌發佈/賣錢

from米水比巴打
Indie pop係咩?

印度嘅pop music

冇片學人討論?

冇片學人討論?

https://www.youtube.com/watch?v=JUnnHyoq2Dg
[非Indie] Linkin Park 個chester 吊頸自殺死咗
唔quote返上個post啦,
Arcade Fire同The National我都係fans

利伸National我係狂迷 九月會睇
Arcade Fire早兩日睇完

新Single同Reflektor d歌都一定會玩既

咁呢類傻鳩house白癡techno弱智版pet shop boys跳舞歌就好多人聽既
所以玩既時候都幾好反應
仲好反應過幾首Neighborhood添

不過我自己就覺得呢d位悶
Anyway我認為聽開AF頭三隻既話都好難會鐘意呢堆歌既

咁你覺得啱唔啱睇就自己諗
Btw勇士食屎

KYO - Aktuel Musik

隻碟就真係冇封面既, Genre就自己聽啦on9
Arcade Fire同The National我都係fans

咁呢類傻鳩house白癡techno弱智版pet shop boys跳舞歌就好多人聽既
所以玩既時候都幾好反應

Btw勇士食屎

我都係入去聽舊歌

所以玩既時候都幾好反應

Btw勇士食屎

我之前淨係聽neon bible 同 funeral 都覺得d 新 single 好 unrecognizable
[非Indie] Linkin Park 個chester 吊頸自殺死咗

真心唔明... RIP

所以玩既時候都幾好反應

Btw勇士食屎

咁Ntl又點睇呢?

真心唔明... RIP

中學時最俾到力量我嘅band
個主音最後竟然自殺死........

真心唔明... RIP

估唔到…

真心唔明... RIP

估唔到…

我番工成程車聽住佢地
忍住唔喊好辛苦

真心唔明... RIP

估唔到…

我番工成程車聽住佢地
忍住唔喊好辛苦

雖然我無咩點聽過佢哋....RIP
巴絲們有無啲低低能能onon99嘅嘢推介?
利申:成9日都有啲on9仔喺職場出現 真係喊出黎

90年代中有隊英國band叫Space你有冇聽過? 應該係你要嘅嘢

真心唔明... RIP

估唔到…

我番工成程車聽住佢地
忍住唔喊好辛苦

男人哭吧不是罪

我都好失落, 好似係第一次有陪我大曾經迷過嘅音樂人過身

90年代中有隊英國band叫Space你有冇聽過? 應該係你要嘅嘢

應該無 有無link? 好撚多隊嘢叫Space
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞