歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (174) 你快樂所以我快樂

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
點解我又做左稻草人
因為我唔俾你頂
除左貨價有幾多格肉食
佢地重識d 咩
最白係原膠直接上白色,包你白到雪咁樣
去財經台開post 講一百幾十蚊野盞俾人恥笑啦
係 噴金屬色 好少人提個表面要夠滑 甚至卒到令 先會出到令嘅效果

大佬呀 你噴落張400號砂紙上面 唔係諗住會照鏡吓話 就算電鍍 電鍍廠都花好多工序去洗乾淨個表面 唔好諗住只信靠隻油嘅宣傳嘅效果 其實仲有其他因素影響到
白色個人心水就finisher foundation white
第一句我唔同意
我記得呢度成日都講呢樣野
甚至d 人教要噴亮黑做底,呢度都教可以上多層光油先噴金屬色

不過可能因為呢個post 好早就金屬疲勞,好耐無人好intensive 咁噴金屬色,所以少左講
與其話係金屬疲勞
不如話係大家都知自己想要咩效果
我一直都唔明點解噴金屬色一定要光滑要令
明明可以有好多唔同既texture 表現
但好多人都淨係着眼係光滑
就算噴亮黑 都要整靚整乾淨個表面先 𠵱家個個屋企應該都大把酒精消毒紙巾 用嚟抹走啲手指留低嘅油脂一流

同埋噴油嘅地方吸吓塵 有時就係打磨時啲塵作怪
咁都正常 要求噴到閃閃令 但出嚟達唔到效果 都好普遍 所以先多人討論啫

巴打話其他金屬表現手法 我認同 例如一啲槍械 噴深灰 再乾掃少少銀色 絕對自然過噴咩gun metal
遲啲成隻要再磨
因為加左好多磁石令佢可以色色
有啲擔心噴太厚拎黎玩會刮漆
其實我同意乾掃係近喱幾年最被忽略嘅技巧
係好奇怪 滲線就成日有人問
喔, 簡單啦
線就係大部分都係有埋俾你
乾掃就要啲自己意見
唔同嘅
講起掃嘢要真實感呢樽好用有啲時候仲正過掃琺瑯油

https://youtu.be/WTzFDOXKV2Y
另一款polished metal就差少少,嫌佢太閃
我覺得只要舊膠無水紋,乾掃一浸銀色個texture 仲似
郡士嗰隻mr metallic 油完卒都好靚 不過容真氧化變返暗

唔知𠵱家仲係咪咁 有冇改善
係,本身諗住切少少再駁尖佢,點知又係磨完先黎斷返出黎
係咪磁石低褲
你買左幾多隻乳豬
呢啲粉粉真係用上癮
不過香港唔易買
係呀,仲有磁石bra同磁石水手服
所有可以除既都磁石左佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞