歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (174) 你快樂所以我快樂

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
心態正確
我覺得weathering 係會上癮
某程度上做得好係可以比上色更高完成度
但個門檻又相對比上色低
我見都有貨嘅 不過就38蚊囉 講真都真係幾貴
另外想問下 如果我有ex07 銀色嘅話 係唔係冇必要買121
121係又閃又滑冰冰冰果隻囉
我會想做一個小朋友而唔係專業大人。

即係我明白, 上色/舊化好多學問。
但我想做得自由啲。 正宗係高達/模型係自由。

其實都冇咩野。 real touch / 雙星都有溶液救我覺得唔怕衰。
同埋頭幾隻我會用啲好平價既模型去試效果。

因為家中問題。 油性噴油應該唔得。
但睇左好多片, 將來會想由補色,到盡量大部份重新手油。
可能由sd 開始試。

可能大家覺得有個人唔入油或咩教壞手。
我之前唔識野最怕係油過界點算。

我係睇左一個叫小法比既youtuber 去學點做點試。
我就覺得小法比既片比較適合初學者, 尤其太多大師既示範都係好完美。

佢成日示範唔完美其實係會點。

破除左成年人唔想衰既心魔, 其實都幾有樂趣。
而且好似舊化咁,做到咩程度至叫ok,人人都唔同。
weathing / washing 我睇過唔少。
而家真係大部份用mr hobby 就咁油完再抹, 就變埋滲線

但我只有雙星滲線液, 我知都可以做到一樣效果。
應該唔會再浪費錢去另外買。

但想做到腳有泥沙感。即係成日有片用老虎示範果種。
同埋想做啲高光位。應該會買盒舊化粉用

但個人不太喜生銹。所以第一隻都冇用。
雖然買左深啡real touch

覺得ms 無奶由保養得咁差
你post 係到非常適合 呢到得一班新手一齊on99 一齊玩
睇過小法比 頂唔順佢把聲 所以去睇nyc

入左噴油坑大約三個月 真心都重係有好多問題 利申前排第一噴白色個時噴到成pat屎咁🤣
下隻想試下做陰影 但係唔知道點解啲人係黑底道上白色 啲白色嘅遮蓋都可以好勁 明明我都係同佢用緊同款嘅白色ex01
因為心態問題,不過白色唔講了,講左百幾次
無錯
又唔係比賽,玩得開心最緊要
隻百式整得好靚
唔好用孖星wash高達會爆膠爆到hihi
飛機坦克就ok
Mr hobby嗰隻似油畫顏料多啲,會有一個stage係抹得甩但又唔駛落thinner,同埋佢泥/砂色係重pigment撩樽底一pat pat嗰啲乾透個feel真係積泥咁,雖然冇造景嗰啲咁誇張

邊角位金屬感可以直接用鉛筆hi下2B/ 4B軟身好捽啲
泥沙感粉盒之餘可以試埋直接用粉,有份量好多

係有少少分別嘅
不過唔係兩隻色辦咁樣拍埋一齊,我覺得未必會睇得出
哇多謝巴打講咁多
我會每隻模型試一試不同方法。
youtube 有海量你地又識就唔一一講。

不過唔會亂用啲粉,好似有啲片, 連nu gun / 啲太空專用既都好重手
啲泥沙黃我只係想陸上用既ms 試
太空既, 我會想用好輕手real touch 做陰影。
或者開希少少啲油/ weathering 去做少少漬洗

同埋高達係自由, 我會有啲位想補啲我喜歡既金屬色。
其實我買齊ex 金/ 白金

好想買隻超越之龍試
其實係呢個貼既上幾個, 我有問過啲不同類別油既問題。
例如gundam marker 噴消光會唔會爛晒

我已經買左水性消光。
不過我會先用一啲廢件。 油上金屬油。 再一半噴消光睇會發生咩事。
我諗吓吓問人, 不如用最平方法自己試

好似我第一隻eg ,睇片好輕鬆,其實做落。
好似real touch 咁都控制得好差。 要慢慢再練習。

小法比都有好多留言話頂唔順佢把聲。
但佢教點油亞失王真係好好。 知道油過界點補救。
尤其兩隻金都係gundam marker, 一洗就全部甩晒

我個人係會想知。如果金屬色, 係咪唔應該再噴消光。
唔係啲光澤會冇晒。
呢個答案我會自己搵

因為最終我好想油一隻hg 百式
真,白色問題真係每隔一兩個post就會出現一次。
https://sites.google.com/view/lihkg-model/%E4%B8%8A%E8%89%B2%E7%9B%B8%E9%97%9C%E6%8A%80%E5%B7%A7/%E7%99%BD%E8%89%B2%E5%95%8F%E9%A1%8C

btw, 地盤佬巴3隻都噴得幾乾淨靚仔
mr hobby weathering ,
我見最多既用法就係。就咁油晒成隻。
然後抹。 咁啲坑/線/ 凹凸位就位上晒線。又會成隻有啲漬洗。

但其實我唔喜太污糟。用real touch 都只係油邊位再用綿花棒。
thx 不過都只係平噴 同改左個天線 🙏
係有落足心機嘅🤣
咁我唔使買住 我重有成大支ex07
我第一次舊化反而淨係用mr weathering colour 同 Tamiya 舊化粉

https://youtu.be/_Aifh4ks0-A

我係睇完呢條片跟佢做 個人覺得幾新手friendly. 可以一試

我用app upload 咋
金屬色唔好上消光, gundam marker 都唔得

我嗰case 會變生銹色
我頂多噴半消光 多數都係光油
漬洗我理解係令個模型係冇再油過下

冇咁膠同假,
的確,噴左消光,同用黑色real touch 後

唔計白色, 係深沈啲真實感重好多。
啲色亦冇左啲膠味。

不過我都係會試吓就咁用海綿印, 再用筆去補少少甩邊。
唔想做得太過份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞