歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (174) 你快樂所以我快樂

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
上灣仔噴場睇咪得,咁多隻砌好放哂喺度,未砌嘅又有堆喺度
工序呢啲嘢真係一分耕耘一分收穫
做遮蓋分色又係,裁同包遮蓋膠紙隨時玩你幾粒鐘,但噴就係幾分鐘嘅事。到搣膠紙見到成果嗰種滿足感真係非筆墨所能形容

(但如果遮得唔好有滲漏,或者遮蓋膠紙痴起埋啲油漆,就真係屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌 )
滲咗黑色?
野沙最細嗰款水簾咪12cm風扇
嗰部都擺唔到就diy算啦佢嗰部已經好minimum ,最多係可以窄多少少,再細真係連水泵都冇位擺
同埋預返擺位個箱上面要夠位走喉轉曲角度太急會撞風吹返轉頭
滲黑色呀
add-ups:
水性顏料係指acrylic water based, 唔係綠色水性噴罐。包括Citadel, AV, AK, etc, 噴落無臭味反而有啲香味。

跟據心理學Foot-in-the-door嘅原理,可以先買啲水性顏料但唔好噴住,然後當住屋企人面用畫筆上色,最好就搞到成隻手都係顏料,再show俾佢地睇原來可以用水/酒精輕鬆清洗,借機強調啲顏料無毒又香香地。

當佢地放低戒心最後就可以噴油啦。

不過噴acrylic唔係咁新手friendly啦。

係未依部?依個我擺得入
係未淘寶訂就岩家?定有其他更好渠道?
1000蚊左右?

今日買左依set 野
希望抵玩過自由
Sorry 無時間覆
紅色:Gaia premium red
橙:係不知名橙溝白 消光
黑: Finisher Black Blue—Gaia glass pearl—光油
象牙白: Finisher Ivoy White — 光油
金:匠域 prime metal gold
骨架: Modo Mx02/20 是旦用
金其實用左2種金 不過影相應該睇唔到
好x貴
細把要靠轉數去谷12cm 7500rpm行DC 12V嗰啲1把都嘈到仆街
唔好意思,我唔係好明係點做,你意思係我自己整個箱,再加個風扇入去抽風?
野沙最細嗰款水簾咪12cm風扇
嗰部都擺唔到就diy算啦佢嗰部已經好minimum ,最多係可以窄多少少,再細真係連水泵都冇位擺
同埋預返擺位個箱上面要夠位走喉轉曲角度太急會撞風吹返轉頭
[img]https://na.cx/i/48oNPcF.png[img]
係未依部?依個我擺得入
係未淘寶訂就岩家?定有其他更好渠道?
1000蚊左右?

我係買呢個直接淘 有用既但係噴得太大風就自己就啦唔係神奇裝置
同埋開機兩邊D水要自己搵手指引一引流
保到條命緊要 人無事先做到世界第一嫁嘛(第一次插掣個陣個心 卜卜跳)
可能太碎啩
想問下難唔難清理? 係咪每次噴完倒水就OK? 睇過其他牌子d片好似好大工程咁又要洗水箱, 又要抹個風扇
見有巴打講水簾,意見就唔敢講

不過有一樣好重要要注意既...
岩岩有巴打推薦野沙水簾M1,我打算買依隻。
另外想問下 排氣管係未 求其伸出窗外面就得?
同問
重有條抽氣管 又點搞
想問下有無巴最後係會噴光油? google大部份都係教噴消光多
如果本身想用marker噴D金/銀色上關節位, 係咪成隻噴完水性消光先筆塗會比較好?
驚金銀色噴左消光就好核突
利申噴罐不遮蓋
我既做法係 擺係廚房
開窗+抽油煙機 吹大半個鐘
金屬色無論加任何finishing都會改變左質感,
marker 特別係gm筆上加面油finishing都有機會溶撚左
簡單d既做法係上色完用blutac 遮下就上面油
金屬色最好唔噴消光/光油?
我用過GM筆都覺得唔岩手感 買左幾支RAY電鍍筆試屌 條友好似話係咩日本比賽冠軍
金屬色個反光/閃令令係靠入面有d細金屬粒子反光光出黎
你落面油就會統一左個反光度,
好大機會會令個油既性格冇左,最衰會變左屎金,
建議搵d廢件試下係咪你想要既效果先做

加得馬尾都唔加埋Tranche 2配件
到時出黑色Tranche 2唔通又買多隻咩
阿福真係完全暴露晒年齡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞