歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (174) 你快樂所以我快樂

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
請參考你屋企個抽油煙機
又無話金屬色一定唔上得光油/半光/消光嘅。
睇你想要咩效果啦。
乜都唔上就最自然嘅金屬色
上光油就好似打咗蠟咁
上半光就變磨砂金屬咁
上消光我就未試過,但我估應該會變返近乎實色。

nyc有條片講candy噴法嘅金屬紅上Gaia EX03 同 EX04 嘅效果,你可以參考下。

https://youtu.be/qFXrGqa7G5Y

EX04雖然叫就叫消光,但其實佢嘅消光能力真係比較弱,噴出嚟同 EX09 (semi gloss) 差唔多。
係窗既玻璃開窿固定條管排氣出去?

如果我直接開窗,向窗外盡量伸出啲條管出去,個排氣口扭下面,咁得唔得?
唔逆風未無事

我多數建議都係用紙皮開個窿放係窗前
有一種配件叫鴨嘴排氣
可以閂到個窗盡密既情況下申到出去
紙皮依個做法 唔錯👍
幾好咁喔,想問下係未五金鋪果配就得
地死都要PB? 我屌你老母啦
有無巴打噴水性油
一般等幾耐先叫乾?
拎個水盤出黎倒水 抹下咁 風扇個D可以用好耐積埋先抹既好似你部電腦咁 唔影響功能咪得
我筆塗通常等2-3日
長開抽濕機會唔會快d
用烘碗機咪得
咁不幸買左就溝一半EX10咁用當兩支啦(利伸: 未試過)
雙頭龍都係, 放心
我嗰支EX04係喺佢未出EX09同EX10之前買落
消光效果完全唔及EX10,只及半光嘅EX09,但噴出嚟個表面又冇EX09咁smooth,依家真係完全冇佢出場嘅場合

講開clear coat,我又講下我用過嘅幾隻clear coat嘅用後感,純粹個人主觀意見

Modo MK43
用過最強消光力嘅clear coat,就算薄噴,消光效果都好明顯,不過噴出嚟嘅表面好粗糙,摸上去會feel到“鞋”手。

Gaia EX10
消光力冇MK43咁誇張,但噴出嘅表面係滑溜嘅,除非濕度極高,否則亦都唔易白化,係一隻唔錯嘅消光油,唯一可以挑剔嘅係,佢噴出嚟係會令底色有少少變淺咗(非白化),可能同佢成份有關。

Mr Color GX114
消光力及表面效果同EX10相當接近,但比EX10優勝嘅係佢唔會令底色變淺。不過噴塗時佢會比EX10容易白化,所以要Make sure 乾燥環境下噴就最穩嗨陣。

Gaia EX04
掛羊頭賣狗肉嘅消光油,只能夠出到半光效果,但表面又無新出嘅另一隻半光EX09咁smooth,睇唔到有任何再入手嘅理由。

Gaia EX09
半光clear coat,噴出嚟表面都係滑溜嘅,但同EX10一樣,都會令底色輕微變淺咗。

Gaia EX03
光油,冇乜特別,亦冇乜伏。

各Clear coat 嘅比較,底色為Gaia EX02 Gloss Black
用埋finisher 先好比較
Modo支消光我用左1/3就掉咗
未用過
咁未用過finisher clear coat嘛
你用過咪分享下囉
一定要用過晒全世界所有品牌同型號嘅clear coat先做得比較咩,我又唔係開鋪頭
finisher果支我好似未見過人話唔好
但我自己都未用過評論唔到royal級
GX 114你講漏左一樣野,就係唔明點解消光但係噴完個面係勁滑
呢個同埋上個post 吉巴既水貼分享可唔可以加去頭post
唔撚敢搞啦DLLM
Gx114勁滑勁正,大量入手
抵鬧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞