做過或者做緊服務性行業嘅你 聽過客人問得最on9嘅問題係咩

800 回覆
44 Like 738 Dislike
EPS即係咩嚟?
客問:
「我有單冇貨 , 可唔可以換咗貨先 , 我得閒路過拎翻件貨番黎俾你?」

:有啲咩鞋可以著黎行路?
差唔多日日都俾人問做咩隻耳機開唔到,我屌你老母成張膠紙痴係個充電位。你都未撚叉電點會開到呀
唔算on9,好基本,好多人會咁問
點解on9
EPS收錢確實係用提款卡,不過衣家仲有冇
可能佢意思係唔想要跑鞋行山鞋
認真答:自從有咗自由行之後,生意太易做,啲零售餐飲酒店唔再提供新仔訓練,新仔就只有跟舊人學。問題係自由行政策太長,由2004到2019,整整15年咁耐,2004年之前受過培訓嘅舊人唔係走咗就死咗,就算15年冇升過職仲留喺同一崗位都唔慌做得好,做得好又未必有心教,所以成個服務業有一個斷層,而且不斷擴大不斷惡化。再加上Facebook 同其他社交媒體出現,令到壞習慣加速傳播。好影響越嚟越少,壞影響越嚟越多,就係搞到而家班廢柒咁衰格嘅原因。

睇呢個post嘅所有嘢,全部都係缺乏基本訓練先唔識應對,連諗多步都懶,自己唔識就話客啲問題on9,呢個就係而家香港服務業嘅墮落程度,衰過1970年代,倒退半世紀。

到而家生意艱難,啲公司蝕緊錢就更加唔會搞訓練,就算想搞都唔容易搵到人去教,呢個閪伙記嘅現象睇怕要捱多好多年。
呢啲問題踎得舖頭日日都會遇到,但日日遇到日日鳩答都唔識諗吓點樣可以講得好聽啲,淨係話人閪客,呢啲分明就係最地底泥先有嘅態度。只要智商正常,每日俾人問三次,一年已經俾人問咗過千次,任何正常人重複一千次嘅動作,應該早就功多藝熟到變大師,而呢度班廢物無論重複幾多次都仲係低能仔水平,你就知佢哋咩質地
唔好嬲啦
有好多都係誤會,有時佢哋唔想用腦,所以冇諗清楚個客其實問緊乜,而誤會咗係on9問題
廢物執貨雞連腦都唔識用就話個客on9
後生嘅真係可能唔知,衣家咁多俾錢方法,好少人用EPS了
點解唔去諗因為佢哋嘅信念係「顧客永遠是錯的」。其實「顧客永遠是對的」呢句說話其中一個流行解讀就係:當顧客提出一個問題或要求,佢背後永遠有一個合理原因。其實就係叫人諗多步,唔好咁膚淺一嘢就當人on9。
呢隻洗頭水洗咩嫁?
有時候我都唔係好明
見啲明顯part time 學生樣有咩好投訴
東家唔打打西家
又唔係等錢開飯 對佢生活冇影響嫁

我細個返part time
條友話投訴我 我話冇問題
填份form 丫唔該
之後佢話 你緊係冇問題啦 呢份唔做咪做第二份

我話 係囉,咁你又投訴
但係佢買涼鞋
仲話對涼鞋太大 突左啲腳趾出黎 要細一碼
太大凸左d腳趾,仲要細一碼

諗住凸埋腳背?
我呢啲垃圾sell屎唔明呢啲貴客諗乜
最緊要個客俾錢 佢要咩咪俾咩
話俾eps俾張信用卡
話俾信用卡俾左提款卡

成日見
客:我宜家屌你老母好無?
你地幾點開門?
營業時間13:00-21:00
OK
(第二日朝早11點)
我就快到, 可唔可以早啲返黎開門?
有餐廳真係會留d位for walk in
真 好多人唔留意新聞
仲問個安心碼去咗邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞