做過或者做緊服務性行業嘅你 聽過客人問得最on9嘅問題係咩

800 回覆
44 Like 738 Dislike
on9 咁你番fine dining
d野係咪要得比埋你食
傻閪
咁點解李嘉城做到富豪
你做唔到?
點解你解決唔到你唔夠李嘉城做錢呢個問題
你係咪低能
你條廢柒死兜爛兜真係好撚肉鳩酸
對客唔可以亂講嘢,更加唔可以懶醒,常識來
有啲問題你知答案都唔可以答啲,或者唔可以照直答
大事化小小事化無
你就係兜極都解決唔到個客嘅疑問吖嘛,人哋解決到你解決唔到,就係你低能
咁點解李嘉城做到富豪
你做唔到?
點解你解決唔到你唔夠李嘉城錢呢個問題
你係咪低能
我第一日番工,你比多啲tips
仲要皺住堂眉,望住個天,遂隻遂隻字登出黎
我明你意思

即係我應該比佢地否定而唔係選擇

但我試過都係答ok

例如:

請問比咩payment?
ok!

請問著開咩size?
ok!

請問要幾件?
ok!

可樂走冰呢?
指住件赤身
今晚咪知
外國好多食素嘅真係淨係鍾意佢啲醬先食漢堡包走肉
問我邊隻尿片好著啲
然後我答佢唔知我未著過
佢黑面
呢個似r水吹
Official 答案:固本培元
Case1
電話ing
客:點解啲貨咁耐都未到香港既?一星期啦
我:小姐,海運黎,無咁快到香港架,落單已講明一個月後先到
客:無得快啲咩,咁啲貨宜家係邊呀
我:運緊黎 喺海度
客:你幫我催佢快啲啦
我:催個船長開快啲?
客:係呀 等咗好耐啦
我:聯絡唔到個船長架啵
客:咁邊個聯絡到呢?
我:啲貨喺海度 無人聯絡到架
之後發脾氣收線

同一日,又有客問啲貨到邊

我:無問題呀小姐,我幫你催催個船長開快啲呀

Case2
下午 電話ing
客:啲貨仲未到wo...要等幾耐
我:(查完知道個客早上已經問過一次)
仲係派緊貨呀 今日內會派到架 因為司機要派幾區架 所以預計唔到時間架
客:我早上問你,你話派緊,宜家2點啦,我早餐午餐都未食呀,我驚落左街 無人收件,飯都唔敢食呀
我:不如,小姐你落街食左飯先啦 司機會提早半個鐘打電話比你架,呢個時間司機都係食緊飯架

做左呢份工先知道香港好多人無邏輯好on9
仲有超多例子 得閒先講
我嘅解決方法咪hea尻你呢啲戇尻客算
問我辣唔辣就一定好有禮貌咁答辣
你又食第二樣野食得開心
Staff又有多個笑話笑下
雙贏
咁姐係問緊乜
你係咪就係個戇尻客呀
所以你咪hea囉,反正以你能力都唔會有咩貨賣
對你先hea啫
對啲正常客咪用返正常態度
一個咁簡單嘅問題都冇能力處理,慢慢做多10年茶記侍應比人點就岩
上車拍完卡問:經唔經xxx?

上車問:去xxx道xx號邊個站落車?

見有人追車,等埋佢之後上嚟問:係唔係去xxx?
知唔知客人係咩?
地獄
自己較個mon轉左dp
之後話你部電腦壞左突然黑mon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞