做過或者做緊服務性行業嘅你 聽過客人問得最on9嘅問題係咩

800 回覆
44 Like 738 Dislike
以前做過part time, 個客問
你覺得叫3樣餸夠唔夠我哋食?

屌 我鬼知你哋食量幾大咩

利申
有時見2個女人叫7樣餸 (唔係肥婆)
又見過2個男人叫3樣餸
要十隻碗仔 唔該
你地係咪預左帶埋老母返工?
描撚準未
照答可以睇下佢講咩
唔係呢個呀
真係有白飯
不過要1800打後
呢個唔係問題黎,係要你做某樣野喎
內射可唔可以唔加錢
點解杯齋啡咁苦
啲生蠔太生,可唔可以整熟佢
其實衣個問題都好common吓
個客都係想知啲餸大唔大碟
雖然有人食量大/小,但都有平均嘅
僅供展覽啫係唔賣架?
係啊屌你老母!
好common唔代表唔on9嘅

我無論答幾大碟細碟定係平均食量
其實都係答唔到佢哋夠唔夠食

我會類似話
可以叫少啲唔夠再點 食唔哂可以打包(俾manager聽到會話你倒米, 所以之後我都推啲客叫多啲 再打包)

不過想講條問題本身好on9
因為冇人知佢哋食量係幾多
所以你咪天生一副廢柒相囉,戇鳩鳩咁,你啲概念錯撚晒啦,肯定你完全唔識咩叫服務,唔識又唔去學,淨係睇埋啲西客之道,冇撚柒用嘅垃圾傳菜龜。邊個話處理就係要有求必應?教精你啦死廢閪賤撚種,當你拒絕咗個客嘅要求,而與此同時佢覺得你幫咗佢一個大忙,再死心塌地變成你嘅熟客,咁你先算提供咗服務!學人講服務,屌你老母!你條賤柒根本就廢過廢閪,扮乜撚吖
證明你係一碌死廢柒,𢳂兩餸飯都做唔撚掂啦你咁撚戇鳩
驗撚咗智商未呀死廢閪?
其實呢類問題唔駛諗到太複雜
問番佢食唔食得辣就已經搞掂

問得都係怕辣居多
因為太辣佢地真係食唔到
尤其係鬼佬同日本仔佢地9成少少辣都唔食得
如果個客答一般或者怕辣
就一律建議減辣

答食得辣既通常都比較competitive
就算好辣都只會講唔夠辣或者好正
好少認低威 所以答唔辣就ok
做餐廳有套餐優惠 客問配菜可唔可以轉 我幫佢睇完係唔可以 話點解唔可以 然後大嗌經理 出咗嚟之後都係話唔可以 然後佢話咁我唔食!!!
:想問有冇唔甜嘅甜品?
兩餸飯有得點餐食唔哂打包?
退一萬步講 就算有
個客喺兩餸飯問呢個問題唔通唔on9?
做waiter係咪因為人工低所以好唔gur?
衣個post嘅waiter都好燥
點解會冇貨?
喱個真係好搞笑 賣哂咪冇貨,太好賣咪冇貨
今時今日咁既服務態度唔得
可能個客係想早2個鍾排隊
留意番人地係問可唔可以「黎」
而唔係可唔可以「入」

所以應該建議答可以
之後一點開門
因為要食撚廚
死傻閪,𢳂兩餸飯都要熟悉自己出品、答到客人疑問啦,你條垃撚圾就鳩吓鳩吓答唔出仲喺度以為自己好有型,咁閪蠢點解你唔死咗佢算?留喺世上盞污染人類基因
講到尾,就係要同客人溝通,但係呢度班死剷個個唔學吓點溝通,一味自己亂柒咁估,估又估錯,錯咗就話個客閪話佢on9,仲要上網圍爐,將啲壞習慣傳開晒,如果唔係香港服務業點會長期世界包尾?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞