日本旅遊討論區2022 (21)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
30吋都要問
認真你呢個plan要用5日pass太貪
如果用夜晚喺新幹線移動其實OK,不過會攰囉
其實山形同仙台好近,仙山線一個鐘就到,可以住同一間酒店
去程回程都係夜晚凌晨機

5日可以去到八食中心/ 奧入瀨/ 銀山溫泉/ 松島/ 狐狸村

有啲chur,不過想一次過去,重點想去既地方先
第2朝由山形去山寺,下午再答車去銀山溫泉,會方便啲
希望到時精神同體力支持到
你係咪住奧入瀨星野
我發覺就咁都已經冇咗好多時間
係呀,因為想參加佢酒店活動
同埋佢酒店車限死左啲時間

第2朝就出番青森 食啲野 再落山形
我本身住完星野 想第二日落仙台再入山寺
發現山寺會收工屌去唔到
真係趕唔切可以全國7日,3萬3円,唔好太辛苦自己
青森都有個街市,去嗰個你會唔會方便過去八食中心?
暫時都plan好同book好
當然仲有好多地方想去 ,唯有留番下次
佢去八食應該係順便坐星野架shuttle
我第一日落左機,換完pass會由東京直接上八戶,有2個鐘食午餐,下午再答佢酒店巴士
第二朝出番黎(中午)就去鶴龜屋食堂 之前有巴打都推介
食完即刻去山形 ,因為落到去都7點幾,所以喺青森唔會逗留

青森純粹為咗奧入瀨
或者佢講緊 iD card
我習慣會將車程攝到去9點前或者5點後,方便我盡量一日玩2個景點。如果你夜晚落到去山形冇搞作可以行下青森嘅,不過夜晚休息時間會少咗
因為仲要係山形食米澤牛 青森落山形都要好耐時間
你諗住仙台轉普通JR定福島轉新幹線
都係要好耐
我遲你少少先去奧入瀨星野
未知有咩玩到時再睇下再BOOK
睇轉車時間,通常仙山線會快D
郡山就純用盡張PASS怕蝕底

唔係上次去米沢食牛都坐一個站新幹線用盡埋佢
又學到嘢
仙台轉最快
係好耐
全球防疫限制放寬,各國旅遊業逐漸復常,日本成為許多人度假散心的首選,當地山梨縣富士吉田市一個位於富士山下的十字路口,近年更成為了遊人與壯麗山峰合照的打卡熱點。

惟近來遊客漸增,有人會不顧車流站出馬路拍照,令當地居民擔心會造成意外。該市市長堀內茂今日(8日)稱,政府已由2月1日起派出保安駐守本町2丁目商店街的十字路口,並豎立英文告示牌,呼籲大家不要在路口停留或不顧危險拍攝照片。

堀內茂補充,當局曾經考慮讓涉事位置變成像澀谷十字路口的行人保護時相(スクランブル交差点),即車輛在紅燈時要停下來,讓途人可以從十字路口的多個角度橫過,惟提議被警方拒絕。

https://channelchk.com/a/7197

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞