日本旅遊討論區2022 (21)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
行李用qr code 過排勁長龍, 反而寫紙仔直行直過, 急既, 建議寫定紙仔
真 伏嚟
分享一下入日本個流程, 我係飛羽田機場, 落機一出, 就會見到一大班工作人員舉牌check藍碼 , 記得記得要比個藍碼佢地睇, 換佢一張紅色既紙 , 見過有人無拎張紙, 會當你係大陸人捉去做PCR 拎完張野就去入境櫃位搞手續, 同比個CODE 佢掃 , 搞掂之後就去等行李 , 拎完行李就要過海關, 正常流程要去部自助機到scan passport 同影相, 不過因為大部份人都係第一次用, 過程又係自助無人幫, 所以個個都會摸勁耐 反而自助機隔離係有幾條隊收舊有既填紙仔方式, 交左張紙就過得, 快勁多. 趕時間既建議係飛機果陣問空姐拎定填好
3月想去滋賀琵琶湖一日遊
主要都係去近江八幡 彥根城同白鬚神社

有無話應該順時定逆時行好d?
晏晝去白鬚神社睇日落好d?
去買埋彥根城唔趕咩?

我上次係朝早去白鬚神社 下晝去近江八幡
因為單車要1點前先有得租
HND
兩個答案都係 係
邊個話檢測中心係做throat swab
你仲要入完境轉terminal
好難喎
官方又比我 book
不過我Sydney 飛應該少啲麻煩 平時都早到半個鐘又唔洗pcr
未去過我都唔知夠唔夠時間
你去近江八幡有無坐船?
見佢寫3月要打電話book
想問下其實未到開花日會唔會都有少少開左先
我買早左走想搏下last一日睇下
白鬚好似睇唔到日落⋯日落果陣太陽唔喺琵琶湖果邊
係,白鬚係琵琶湖既西面
正常要坐船係琵琶湖望向白鬚就會見到日落
要去既過年時應該去晒,到復活節,櫻花季就會多番香港人。
頭2個有冇link
見相佢唔係exactly睇到日落
不過天色變橙再影相都幾靚 (天氣好嘅話
呢個圖係予想,現實上可以早啲或者遲啲。你既然都買好晒機票咁咪到時先算。你想知實時情況,可以試下搵定賞櫻地點,用 Twitter 睇下有冇日本人 share 嗰個地點嘅即時相,有就去行,冇就行其他景點。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞