日本旅遊討論區2022 (21)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
黎緊會去身延町個邊朝聖,順路去埋富士宮市
已訂
要平就Amazon
已經準備好自駕,多多聖巡點都去到,成條身延線都係我嘅
搭monorail頭班車都趕得切
UO625 係 0635 羽田飛,頭班車係 0512 到,博唔過喎
真係好想坐NEX 就喺渋谷落車同一個月台等下一班湘南新宿線/埼京線去池袋
反而尾班 monorail 0003 到,尾班京急品川去 0023 到,瞓過夜算啦
有20分鐘俾你跑去check in
正常就趕得切嘅
不過有無必要咁趕就見仁見智啦
坐車加埋少少耐
但無論skywalk定係三島市中心應該都好啱老人家喜好
最後買左SKYLINER,去咁多次都係坐佢,無計
日暮里轉車算
JR東海靜岡張 pass 都冇連接國際機場同大城市,又搭埋咁多巴士先格硬去到某啲位置,真係辛苦

全國JR就唔使講
仲有個富士西麓物語pass可以去到河口湖

唔係嘅話最快會係由東京搭高速巴士2.5小時
但班次始終少
https://www.shizuokabus.co.jp/topics/

嚟緊韓國至靜岡國際線會重開 ,話唔定富士宮都會旺返啲
已經book咗新開嗰間酒店過夜
台灣都有人 啱啱 遇到咁既情況,似酒店個account 畀人hack, 你最好搵訂房網站跟進

[問題] booking訂房,飯店方傳送外部付款連結
https://www.ptt.cc/bbs/Japan_Travel/M.1675784401.A.50A.html
請問 去完河口湖,想喺附近行下山(5月 富士山未開)

目標想係河口湖同東京之間住多1-2晚,有無邊啲山係多本地人/少遊客行,而又一日行得完?
黑岳?

或者你參考下下面遊記:

[遊記] 冬 東京近郊富士山週遊+聖巡獨遊之旅
https://lih.kg/3278897
11月頭去北海道至關西兩個禮拜

嗰段時間算唔算旺季?多唔多香港人?
等你天台嗰個溫泉包膠
雖然未寫到,但睇我呢篇都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞