真係抑鬱嘅人根本好難主動求助,有無同感

223 回覆
392 Like 10 Dislike
千祈千祈唔好入啲圍爐group, 想好都難,當你有一刻好似正面少少嘅話就有千千萬萬隻手拉翻你落嚟。
嘗試一下寫信,係信入面講你想講既野,好好講番哂你屈係心入面既野。

如果係正面既野,寫完就係信入面多謝佢。
如果係負面既事:
如果係你對佢做左負面既野,寫完果件事就係信入面向佢道歉。
如果係佢對你做左負面既野,寫完果件事就係信入面正式原諒佢。如果有必要,你可以係原諒之前先係信入面講清楚佢到底點樣唔啱,你受到咩傷害,而佢應該點樣對待你。

如果唔屬於以上既野,只係有D野想講,咁講完就可以了。

係信既最後,正式向佢道別,作為你同佢之間一段關係既正式結束。
我有寫嘢抒發下, 但如果叫我唔好再去探佢, 我真係做唔到, 因為我對佢仲係念念不忘...
sorry唔係太明。過咗身點探佢?

不過你可以skip左最後果part唔道別先既,只係向佢講番想講既野,講心底話,道歉,感謝,原諒,之後有時間再繼續寫。
我諗係掃墓掛?
一係寫乜都好,寫完燒咗佢,當寄咗畀佢囉
成日有人話可以同佢講 先唔好話點講,我第一下諗到嘅係你會唔會講左出去。好喇當你好fd唔會爆響口,自己又唔想將所有野都講晒,好似當人垃圾桶咁結果就係寧願自己屈埋
係... 去佢靈位探佢,

至於抒情文, 我打喺自己fb 同ig 度...
你覺得痛苦,因為試過去同人講但係人地都接唔到你既感受
係,以前唔明點解人哋屈埋屈埋,當依家自己都有講唔出口嘅情緒時先明
個人認為,用紙同筆寫會好好多。你可以試下看看有無分別。fb同ig既話,有D野你或者會下意識唔講,因為驚俾人看到。但就算係私底下,都建議用紙同筆。紙同筆寫出來會正式好多,亦可以無咁多電子野干擾,可以更清楚咁表達懷念。

不過"正式向佢道別,作為你同佢之間一段關係既正式結束。"
並唔代表唔再去探佢/忘記佢。

寫呢封信係去完成番你同佢係人世間關係之中未完成而要完成既事: 表達心底感覺,並正式道歉,正式原諒,正式感謝;並係信入面正式承認番,你同佢作為人與人之間既關係已經完結左。信幫你完結既只係針對人世間,未去世前的關係。

所以,就算寫完封信,如果你對人死後有特別信仰的話,你之後仍然可以去探佢,表達懷念。

另一方面,人世間關係當中未完成既事完成左,心入面既負擔都會少左。

有本野叫The Grief Recovery Handbook, 20th Anniversary Expanded Edition: The Action Program for Moving Beyond Death, Divorce, and Other Losses including Health, Career, and Faith,你可以看看。
其實有時我都自問, 有啲嘢係咪我諗多咗... 詳情唔喺度透露太多, 唔想引人抽水
明白你怕連登仔抽水。我亦自問唔係好既聆聽者。

可以考慮下佢地。
https://www.fcec.caritas.org.hk/18288
你仲識得開post都仲有得救
介唔介意同你喺tg 傾?

https://t.me/oncheungroad
個人好焦慮 成日擔心太多 啲精力去哂擔心度返到屋企無哂動力 成日都搣自己手指啲皮好多講唔出既情緒同諗法 想參考意見,我應該睇輔導啲醫生
個人好焦慮 成日擔心太多 啲精力去哂擔心度返到屋企無哂動力 成日都搣自己手指啲皮好多講唔出既情緒同諗法 想參考意見,我應該睇輔導定醫生
可以考慮下佢地。
https://www.fcec.caritas.org.hk/18288

向晴熱線
困局與出路,往往只差一線。由李嘉誠基金會及社會福利署共同資助,我們的服務從不間斷地為面對家庭危機的人士提供即時危機評估、介入及電話輔導服務,並為有需要的服務使用者提供轉介服務,讓面對危機的人士能獲得即時的支援及關顧。
多謝你 但我接受唔到傾電話 感覺周圍會有人聽緊我講咩咁
我明
講完出黎都搵唔到明嘅人
每日不停loop住自己一個諗埋一邊真係好辛苦
到底幾時先可以完
1. 可以試下照打,不過問下有無text/線下服務
2. 有無讀緊書可以揾駐校輔導員/社工?
3. 有無試過OpenUp之類既服務?
同chatgpt傾可能仲好過啲社工
情緒病只有自己先幫到自己 求助不如自救
接觸多啲身心靈 禪修之類 會更加容易搵到所謂嘅出口
最慘係唔知唔開心啲咩⋯
好多人慘過你呢句真係呃人憎到
我明白,留個tg傾下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞