真係抑鬱嘅人根本好難主動求助,有無同感

223 回覆
392 Like 10 Dislike
有點不太認同呢, 有時我有些想法想不通時也會上連登的, 在連登上會看到不同的觀點的, 看觀點的角度多左, 自己對一件事情看法都會多了新嘅角度吧
我覺得呢只要保持一個謙虛的心態, 身邊很多人都會願意幫助妳的
應該冇
因為我喊嘅時機真係好random,喊之前腦海會突然出現一啲諗法或者畫面,跟住我就會喊
你當係我睇緊動物食嘢片,本來都冇事冇幹,突然間個腦自動replay返啲人以前點對自己,或者個腦突然間覺得聽日起身點算要點面對呢種生活,就會喊咗出嚟
我覺得有種俾個腦manipulate緊嘅感覺
佢要開掣放水你冇得唔俾佢開

問題係我都唔想撐落去,撐咗好耐已經心力交瘁
好似跑緊無限個10k但係都仲未見到the light at the end of the tunnel咁
見唔到回報嘅努力可以維持到幾耐
所以搵返專業人士算啦
始終個人有特定characters先會做呢行,而且有錢收
一般人唔夠耐性又會表達錯誤,令件事更加衰,個個都係無私大愛撚咩,都要有自己嘅生活囉

我唔係踩任何人,只係大部分人都無咁嘅capacity
衰啲講好多人嘅溝通技巧係零,無論有冇病
因為華人社會唔鼓勵你發表自己意見同表達自己感受,由細到大都無train過
點解話人係扮
唔同程度應該都有分別嘅,你係咪算嚴重?有冇影響到生活,搞到本來做到嘅嘢都唔做?

如果有人主動同你傾吓,聽吓你講感受會唔舒服啲?我諗除非你享受自己憎自己,你應該總會想擺脫成日 feel bad 嘅感覺
多d做運動
簡唔中講下就ok

成日放負即係你都冇心去解決個問題
點解幫左佢幾次,之後放棄人叫人偽善?
我明你講咩
所有stress都係嚟自過去trauma同埋對將來嘅唔肯定,都係一啲你控制唔到嘅嘢,慢慢就變抑鬱/ 好易復發
所以廢話嘅係人嘅生活同存在價值只係當下嘅一刻,掌握到活在當下先至有機會好返

有個方法係你要搵張紙,開兩個columns
一邊係可以控制嘅嘢;另一邊係控制唔到嘅嘢
你搵一日真係用紙同筆列哂出嚟,唔好用電腦電話寫
你就會恍然大悟…..
我有時都會突然紮醒唔知驚乜,心跳好快,情緒一下出晒嚟,就諗起最近發生嘅壞事
我一路都冇當一回事,一直咁樣都唔知點做,直頭撐都冇撐過咁,你係咪一早就冇理?已經隨便個腦點諗
以前同人傾可能我會舒服啲,而家唔會了
一嚟自己已經遠離晒啲frd已經冇乜人可以俾我傾;
二嚟好似我上面講咁樣,傾仲攰過唔傾,有時覺得連justify自己都懶

你當我放養心態
突然間要喊咪由喊飽佢,好似睇細蚊仔扭計咁
而嗰種憎自己嘅卑劣感由我出世嗰刻就開始有,所以基本上已經習慣咗同佢共存
有時唔好嘅事發生完,喊完之後冷靜少少,都會覺得自己抵死,覺得自己係注定要受
與其話復發,不如直接啲,呢啲病係冇得醫
啲人可以好返係因為佢哋搵到個啱嘅方法去maintain自己,而唔係靠藥效得幾個鐘嘅藥,或者psychiatrist/ psychologist嗰一兩個鐘短暫嘅抒發
搵唔到嘅咪好似張國榮同at17個ellen咁跳咗落去

之前都見過好多鬼佬建議啲人用紙筆寫低啲嘢
其實我以前亦都好鐘意寫嘢畫嘢表達自己
不過前幾年我有埋anxiety,任何嘢都開始唔敢留record,無論係physical copy定係digital copy都係del得就del
因為唔想俾人搵到,唔想俾人睇到我內心

講返你個例子
如果第一筆寫落去,已經係寫連自己個腦都身體都控制唔到,咁係咪已經秒咗自己
抑鬱係長時間浸淫某一種情緒
當你諗起一樣好傷心嘅嘢,個腦又會諗多十幾樣唔開心嘅嘢,然後完全失控
可以試吓print d list of coping skills出嚟,有咩事就去望下張紙,做其他令你開心嘅嘢,可以係好簡單開啲音樂聽,飲杯嘢飲,盡量shift去另一個mood

咁呢啲緊係唔係一嚟就work, 你要練下,可能你一開頭會喊幾個鐘嘅,慢慢變到一有intrusive thoughts就知道,即刻做其他可以帶你離開嗰種情緒嘅嘢
好似幾有用 多謝
抱下你
雖然可能係irrelevant
不過巴打有冇好重鼻鼾,有冇睡眠窒息症?
因為有睡眠窒息症都會瞓瞓吓紮醒跟住抖大氣心跳加速,因為身體拎唔夠氧
如果冇嘅話咁你睇落唔多唔少都有埋焦慮
抑鬱同焦慮真係好朋友
好多人都係兩樣都有

其實可能好似你咁先最好
越迫自己去努力反而仲多壓力
越多期待又越多失望
我係嗰啲以前好努力,而家好頹嘅人
一般mode就會覺得咩都冇所謂,是但啦who fucking cares
心情冇咁差mode就會做返認真撚,客觀睇生活每個角落睇吓邊度有得改善,但係如果結果不如理想就會勁嬲勁失望,loop返去覺得任何嘢都冇意義個point度
情緒mode嚟咗咪硬食,我都冇乜嘢可以做,唔通我阻止我個腦佢就唔會不停炒返以前嘅嘢出嚟咩

不過我都已經冇乜力水去抗衡,而家連認真撚都少做了
即係同你差唔多
多謝你 我都覺
其實開po都係想搵個位宣洩下
好呀,好似要新學習一科咁
應該冇乜鼻鼾,因為自己聽到,我對噪音太敏感
其實順其自然係最好,不過好可能係其他人嘅影響,就算自己唔刻意去理,好似無意識入咗腦
我都會間中認真睇吓有咩改善,精神問題真係無從入手,所以唔想理
你當呢個地球冇人可以同你傾咁會好過D
師兄,如果你想搵人傾計,可以留個tg。
我可以試下做你樹洞XD
多謝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞