真係抑鬱嘅人根本好難主動求助,有無同感

223 回覆
392 Like 10 Dislike
個人成日好焦慮 已經搣到自己啲手指爛哂
由小學到宜家20歲出頭都仲未戒到之前同過輔導員講,佢話由得我搣去抒發壓力 但一搣又俾男朋友話同屋企人講有陣會一路諗嘢一路搣

其實我都唔慘,仲覺得自己已經好幸福有陣仲會笑但我就有好多嘢想講但無人講得出
我知無病好過有病但唔知點解好想知自己係咪有病好似confirm咗會開心啲有個解答咁
得閒可以陪你tg傾下既
我明有陣覺得呢個世界唔需要我我都唔鍾意呢個世界但諗起會有人因為自己死咗唔開心同埋好多嘢未試就唔敢死住好似吊住自己條命咁

其實唔想死但都諗唔到自己有咩價值
我仲係一個貪生怕死既人所以仲生存緊
我覺得係認同個情緒而唔係佢做咗咩決定。
人人都有機會做錯決定,可能佢自己都知,但個下既情緒未必人人理解到。理解對方情緒再同佢理性分析應該更好
情感仲會幫自己無限放大有陣想善忘都唔得永遠有啲位會提自己幾差
個情緒就係唔開心
都冇諗住judge決定對錯(雖然係錯到極點)亦冇分析
Btw有冇抑鬱病人嘅種類係用金錢物質嚟解心結
你啱呀
屌你老母由舊登洗版洗撚到呢道
話自己嚴重抑鬱既人通常都無乜事
份人垃圾自驚比人睇唔起在意人諗法就話自己嚴重抑鬱
通常嚴重抑鬱得起碼都要自殘自殺缺一不可
我表姐就係咁
一直以為佢份人開開心心又鳩鳩地 仲要幾靚女
原來長期比人校園欺凌
中學就跳樓死左
屌你老母你噏乜柒呀
請教吓
點樣改變心態?
可以自行轉變?
最近先知有個朋友有抑鬱
本身以為佢個人比較悲觀 冇為意
近排因為一啲事同佢愈嚟愈熟佢先肯講比我聽
其實都幾難搞 成日同啲最幸運/top嘅人比較就以為自己係最慘果個
又唔會諗下自己已經幾咁幸運(例如佢家境好好)
有似佢同我呻 果陣我因為其他事有啲躁底
忍唔住同佢嘈咗鍋 我屌鳩佢身在福中不知福 佢屌鳩我根本唔明抑鬱幾咁痛苦
最後妥協咗以後我淨係出嚟陪佢飲酒食飯 唔好再諗住幫佢
本身家境好,所以對已經有嘅嘢冇咁注意,然後好在意失去咗嘅嘢?
你覺得係心態問題?好似前面啲人咁講
講完又唔會開心返
人哋又唔會明
又要嘥力水同人解釋前文後理
講到太dark啲位feel到對方唔知點覆又尷尬
攪完一輪仲攰過冇講
我都想知如果講完都唔會開心返,有咩其他嘢可以幫自己開心返啲

好耐之前睇過條片有權威性人士講解抑鬱症
提到其實現今科學界仲未有足夠證據證明到抑鬱真係關biochemical imbalance事(即係serentonin yheory)
同埋拎咗啲研究出嚟話啪藥嘅有效率其實好低,唔記得大概20%左右

衰啲講句,可能你儲筆錢去外國渡假3個月轉換吓環境會仲有效

tldr: 有抑鬱嘅齊齊含得撚
我覺得係真係病嚟 唔係心態咁簡單
佢同我講成日都有種窒息感
小小事都好易用晒佢啲精力 小到例如出去買個飯咁
啲精力用完唔單止做唔到嘢 連打機睇戲都做唔到
喘息嘅空間係得飲酒隊草(利申喺外國)
但係所謂嘅喘息只係喊得到出嚟
一失眠又諗起人地點樣對佢唔好
然後愈諗愈嬲 愈嬲又愈抑鬱
叫佢睇醫生 佢又話睇過一次冇撚用
再搵醫生呢件事又trigger到佢抑鬱
我都唔知佢下半世點搞
咁死得
搞到成日瞓唔好,半夜得自己醒就會好唔開心,惡性循環
只可以上網吹水
why not both
有抑鬱會令個人好易鑽牛角尖
咁鑽牛角尖又會令抑鬱惡化
抑鬱惡化又鑽更加多牛角尖
不停loop

所以抑鬱人咪有種脫離唔到呢個螺旋嘅感覺
問題係你又控制唔到
理性知道事實上件事唔係咁,但係你個腦會無時無刻都扯你返去嗰個螺旋
呢種對抗自己嘅日常好撚攰,最後冇晒力咪連抗都唔對
同啲有生理病患嘅人一樣,如果冇辦法好轉,真係會放棄一切
就算收收埋埋始終會唔覺意影響身邊嘅人,呢樣好令人傷心
咁紮醒好過發惡夢嚇醒
試吓準備定啲ambient music一醒咗就開嚟聽,或者攬住個枕頭
總之搵啲嘢包圍自己
可能會好過啲

我近排係成日不自覺咁自己喊,睇睇吓youtube片突然間流眼淚,坐喺度嗰陣又突然間流眼淚,好彩我冇人冇物唔係會有人當我黐撚咗線.....
好憎呢個除咗喊就乜都做唔到嘅自己
細個係咁大個咗都係咁
冇進步過
多謝你嘅建議,我都試吓

你會唔會覺得有啲嘢 trigger 到喊嘅情緒,定係乜都冇,突然話嚟就嚟?
話唔定你喊就係自我安撫,幫緊自己撐落去
即係咁
你要嘗試去救自己,即係話你仲相信自己有希望,有希望你先會有動機去努力
呢個步驟已經係分水嶺
有抑鬱嘅人本來就冇希望,咁又喺邊度變個理由出嚟去努力

我自己唔算係最極端絕望嗰隻
我覺得自己似係having bad days everyday,有時嗰日冇咁bad都會ff吓自己想要嘅生活係點,實際上有咩可以做令自己同環境都變得好啲
問題係抑鬱呢家嘢係1 step forward 3 steps back
甚至更衰,可能你投資150%力水落去只會得到0%回報,甚至負數令你更厭世

我唔知其他人點
但係我覺得有抑鬱同照顧個大人版嘅bb冇分別
少少事都驚trigger到佢,少少事都驚佢過份解讀
煩到仆晒街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞