真係抑鬱嘅人根本好難主動求助,有無同感

223 回覆
392 Like 10 Dislike
即使你有朋友同你講可以搵佢幫手
可以同佢傾計

但其實好多說話都唔敢講
好怕比人judge你
覺得對方未必明白
或者講咗又點 好多死結解決唔到
現實改變唔到

見到好多人send d機構幫助
要填form又剩
又唔知係真係有幫助定係點

上連登睇啲新聞留言好多人落井下石
睇到個人更加情緒低落

身邊無一個人可以傾訴
只係想大家快樂 唔好比我負能量感染到就好
曾經試過唯一一個可以講晒出黎
就係therapist
不過好貴
政府嘅又排期好耐
直頭唔好上連登啦
Ching 留個 tg 傾下?
你啱 其實應該del 連登
我差唔多del晒所有apps
巴打你好好人 你會有好報
連登係間接反映社會有一班人對抑鬱症既人有偏見 覺得呢班人係失敗。唔洗咁認真睇連燈d留言 多d同身邊愛你既人傾下計 佢地可能都會唔明白 但講出黎你起碼會舒服d。

我2年前確診 睇左半年精神科 食左半年藥 之後停左 主要都係靠自己解開心結 同朋友傾多d計會幫到你有新既諗法 會多左唔同角度去睇每一個問題 加油 會慢慢好返 唔好放棄
最慘係話肯聽你講野個d 人,聽完屌返你咪咁負,人生導師咁教你做人,咁不如唔好講
睇開啲啦
好多人慘過你
都唔明你點解咁唔開心
好少事姐
聽黎聽去都呢啲 所以我都唔會再搵朋友傾
連登真係負能量嘅集合嚟 但係同時連登可能又係佢唯一嘅寄托嚟
正如喺ig見人食買玩扮到好開心咁 我都知道日日睇呢啲係冇乜意義 但係一唔睇就代表開始同身邊嘅人脫節
難聽過粗口
咩叫抑鬱?
My tg: @nohellbelow
唔好話咩好唔好人啦,吹下水姐,如果真係做到個好樹窿幫到下手我都開心嘅
Sorry 以為你用呢幾句覆樓主畀咗負皮
咁其實應該要點先岩心水?
人哋訴苦 跟著咁樣回應
其實唔想聽想兼儘快結束話題 是但講句敷衍人
上網講可能仲好
起碼你睇到你唔like就唔會入嚟

以前成日同啲fd呻
畀人標籤做放負撚
搞下搞下仲屌鳩返你同疏遠
所以最尾寧願收埋係心入面算
有冇試過真係食藥?
如果係生活不如意 唯有改變心態
一句講哂個人唔夠堅強
年輕一代食得好住得好普遍意志力薄弱
有咩唔開心可以係連登講呀,一定會有人聽(至少我會)
就算你講嘅係啱
咁解決方法係咪變返窮就得
加快重刷就真
呻吓放負 結果人哋嫌煩 標籤放負撚
咁咪唔講囉

其實搞到人人收埋唔講 一講就係要風花雪月 或要講所謂正面嘢 咁樣真係好咩
阿豬阿狗都話自己抑鬱
細個虎爸虎媽湊大,凡事攤大手板問爸爸攞,唔知自己幸福
熊仔頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞