真係抑鬱嘅人根本好難主動求助,有無同感

223 回覆
392 Like 10 Dislike
一早放棄咩認知療法,直接搵方法刺激大腦仲好

抑鬱關鍵係大腦血清素唔夠,短期食住藥先,長期改善飲食同運動習慣已經有幫助
你好,這是《自殺.自療.互助舍》。

或許我不能完全了解你內心的痛苦,無論你的是否想放棄自己,也希望你不要將困擾藏在心裡。

邀請你進入我們的『Chat窿』www.chatpoint.org.hk
(星期一至五:下午4時至凌晨1時;星期六、日及公眾假期:晚上8時至凌晨1時)讓我們的義工同你傾下計。

我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!
是 短期靠食藥真係有用
講真 好多香港人真係價值觀扭曲得好緊要
做個唔洗人幫嘅人咪得
即使你有朋友同你講可以搵佢幫手
可以同佢傾計

但其實好多說話都唔敢講
...
身邊無一個人可以傾訴

你唔肯講
冇人撬得郁你把口
明明人地都同你講可以搵佢
真係得
心態呢樣嘢好神奇
一轉咗
望返同一樣嘢都冇咁 sad
咪講咗唔敢講嘅原因
我以前就係呢啲人
大個咗反而覺得人與人之間唔可以完全無聯繫
其實點解有抑鬱就要搵人求助呢?點解諗嘢負面啲就係唔啱呢?
明明只要無傷害其他人,想用咩方法生活或者唔生活,都係一種選擇
我覺得呢首歌嘅日文歌詞好好,無強調咩正能量,亦無judge人任何嘢
https://youtu.be/HiNZ15y3n28
我聽呢首歌會喊到停唔到
遲早出事
最弊鍾意係將自己嗰套想法/行為/價值觀 強加於他人身上
同佢自己唔同 一係嘲笑 一係批評得體無完膚
其實抑鬱死結係你窮身邊人成功

唔係外人解決到

只能講認命好過
我明白
有時,未去到抑鬱,只係想呻吓
好多人都無心聽你講,甚至覺得你放負係你嘅問題
為左唔想影響身邊嘅人我都會寧願唔講
我都唔想將自己啲負面情緒帶比人
你好,這是《自殺.自療.互助舍》。

如果身邊找不到人傾訴,我們不用填表,簡單就可以了

邀請你進入我們的『Chat窿』www.chatpoint.org.hk
(星期一至五:下午4時至凌晨1時;星期六、日及公眾假期:晚上8時至凌晨1時)讓我們的義工同你傾下計。

我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!
大家好 身邊有人抑鬱 好多時聽佢呻完都係一時心情會好返啲 但第二日就打回原形 究竟抑鬱好返既人係點改變心態?
鬥慘真係可以直接完對話
lm
打電話去求助
10個著咗8個都係無人聽
剩返嗰2個就係叫您留contact 然後就沒有然後了
多搵朋友玩 雖然一玩完之後 心情就秒drop
伹drop多十幾廿次就無事
如果有啲社工朋友 就搵佢地擤下
唔需要有解決方法 但講完一定好過收收埋埋 (我前排有幾次直頭講到嗌)

可能我咁做算係殘忍地逼自己去面對 直至再無感覺
係辛苦 但work
改變唔到 只可以接受 然後行另一條路

利申 我做生意嘅 一年內公司倒閉 比熟人呃 死咗養咗18年嘅狗(如果清無養毛孩 係唔會明嘅) 屋企人關係差到一個點 零收入咗大半年 加捚啲唔講得出嚟嘅秘密

新一年喇 從頭嚟過 加油
話自己嚴重抑鬱既人通常都無乜事
份人垃圾自悲驚比人睇唔起在意人諗法就話自己嚴重抑鬱
通常嚴重抑鬱得起碼都要自殘自殺缺一不可
我表姐就係咁
一直以為佢份人開開心心又鳩鳩地 仲要幾靚女
原來長期比人校園欺凌
中學就跳樓死左
有啲有心做既私人心理學家
其實可能見咗佢個幾兩個月
有機會見你有經濟壓力會主動收平你
因為佢都想你好 而唔係只係賺錢
不過真係緣份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞