居屋2022 (23) 白核配額即將用完

957 回覆
11 Like 0 Dislike
https://www.cedd.gov.hk/tc/our-projects/major-projects/index-id-67.html

係幾組天橋連埋,舊年審計署批評用多十億係其中一部份

我冇跟進最新設計係點,有消息歡迎開心share
天橋由頂落到地鐵站應該起碼半個鐘
如果冇天橋,淨係靠車,可能個半鐘都未塞完

而且部分人只係去附近返工、返學,未必全部人去地鐵站

最少呢啲工程今年或明年就完成,唔似啟德咁,每日新款
綠核有冇試過100粒波都揀唔晒?
同埋係咪如果揀唔晒,淨返嘅單位就會撥落單人條隊揀?
如果綠核揀哂,剩低超過900個單位,會比白核繼續揀

直至剩低900個先比單人
睇excel好似白核叫晒?
如果綠核有淨應該係轉番俾白核
預留嘅白表家庭配額用哂,但綠表家庭隊用剩,就會比白表家庭
官網有寫白家庭已經揀晒
上期係
其實下次唔應該留咁多quota 俾綠核,去到尾都無人揀
其實係 絕大部份都住細公屋單位 起碼都有三百幾呎一房 唔係個個肯換細樓仲要開放式
好早期大家都討論過,既然綠表有綠置居,又隨時可以免補地價買二手居屋,6:4呢個比例唔合理

個人覺得7:3好啲,8:2就吸引唔到人拎公屋出嚟
很想要吧?
請問有冇網址可以Check 到仲有咩單位? 係居屋個網搵唔到。
居屋個網
要逐條村逐座樓㩒入去睇㗎
睇個成交記錄冊?
㩒入屋苑,睇「銷售情況」
每晚8點左右更新
好的, 謝謝。
唔應該留咁多長者就真,家庭隊最需要空間,一係就好似房協抽到第一就得,唔分家庭單人
有無人今日揀樓呀 仲有無安一 我下星期7號先有得揀
綠長 80號波完全無諗過有機會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞